Wapenaar als keeperstrainer: "Natuurlijk kijk je naar statistieken"

Twan Scheepers Harald Wapenaar en Henk Fraser
Twan Scheepers Harald Wapenaar en Henk Fraser Foto: © Pro Shots

Harald Wapenaar is tegenwoordig keeperstrainer van FC Utrecht. Hij vindt het interessant om te zien wie er het komende EK namens Oranje gaat keepen.

"Natuurlijk kijk je naar ’stats’. Dat bevestigt meestal wat je met het blote oog ziet. De vier keepers die aanvankelijk in de voorselectie zaten, ontlopen elkaar niet veel. Dan wordt er naar data gekeken, om een bevestiging te krijgen", weet hij bij De Telegraaf. "De Oranje-keepers spelen in verschillende landen met een verschillende moeilijkheidsgraad. Het is logisch dat je dit moet laten meewegen in hun beoordeling. Als je dat vertaalt naar statistieken, dan moet de ranking van de Nederlandse Eredivisie minder zwaar wegen dan de Premier League."

Ook het systeem waarin de bondscoach speelt telt mee. "Het hangt af of hij met vier of vijf achterop gaat spelen, of met ruimte in de rug. Gaat hij veel opbouwen van achteruit? Bij Brighton zijn ze extreem in het voetballen van achteruit. Dat zag je met Verbruggen onder de lat ook terug tegen Ierland, waarin Oranje onder de hoge druk van de Ieren wilde uitvoetballen. Dan heb je aan hem een goede."

Wapenaar ziet in Engeland een aantal goede keepers: "Ik kan me niet voorstellen dat Koeman voorbij gaat aan Verbruggen of Flekken. Die hebben de laatste keren erbij gezeten en allebei gespeeld. Ik verwacht dat Koeman volgende week met Verbruggen gaat starten, Flekken heeft het nog niet laten zien in Oranje. Ik kan me niet voorstellen dat Bizot op basis van statistieken en goed presteren in de Franse competitie in één klap eerste keeper wordt."

"Verbruggen en Flekken hebben toch een bepaald krediet. Het is maar goed dat dat zo is. Anders zou een keeper die altijd goed presteert in de statistieken vreemd genoeg voorbij gestreefd kunnen worden door een keeper die niet eerder geselecteerd is. Maar het is heel interessant dat Bizot weer in beeld is. Hoe meer goede keepers in buitenlandse topcompetities presteren, hoe groter de keuze en hoe beter voor het nationale team", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties