"Vrouwenvoetbal krijgt al onevenredig veel aandacht op tv"

Femke Prins in actie namens FC Utrecht
Femke Prins in actie namens FC Utrecht Foto: © Pro Shots

Leon ten Voorde stelt dat het nog niet realistisch is om de voetbalsters in Nederland als fullprofs te betalen. Dit weekend kwam in de Azerion Vrouwen Eredivisie de tekst 'Betaald voetbal=betaald worden' voorbij als oproep voor een beter salaris. Het vrouwenvoetbalteam van FC Utrecht bestond van 2007 tot en met 2014 en werd in 2022 opnieuw opgestart om vanaf het seizoen 2023/24 wederom deel te gaan nemen aan de Vrouwen Eredivisie.

Volgens Ten Voorde lopen de voetbalsters op de muziek vooruit en wijst hij naar andere vrouwelijke sportsters. "In Nederland hebben vrijwel alle teamsporters op het hoogste niveau een baan of studie ernaast. Wie goed is en ervan wil leven, moet de grens over", schrijft hij in Tubantia. "Niemand bestrijdt dat ze er veel voor over moeten hebben en dat het veel tijd kost, maar dat zijn niet de pijlers waar een verdienmodel op kan draaien."

Momenteel kost het vrouwenvoetbal in Nederland meer dan dat het oplevert. "Na 17 jaar eredivisie is er nog altijd geen club die winst maakt met het vrouwenvoetbal. Bij elke club moet er jaarlijks geld bij en dat komt allemaal uit de pot van de mannen", aldus de journalist, die naar FC Twente wijst. "Een wedstrijd in het stadion tegen Ajax - goed voor ruim 5000 mensen - kost geld. Je hebt soms uitzonderingen, maar de meeste duels in de eredivisie trekken nauwelijks publiek."

De vraag naar meer geld komt te vroeg, oordeelt Ten Voorde. "Ondanks alle logische opstartproblemen hebben ze al een enorme voorsprong. Door een krachtige lobby van vele partijen krijgt het vrouwenvoetbal in de eredivisie in vergelijking met andere sporten, die al veel verder zijn ontwikkeld, al onevenredig veel aandacht op tv", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties