Verbeek ziet 'lui' FC Utrecht: "Prima dat je Viergever hebt..."

Gertjan Verbeek
Gertjan Verbeek Foto: © Pro Shots

Gertjan Verbeek ziet dat de traditionele subtop aan het kwakkelen is in de Eredivisie. Clubs als SC Heerenveen, Vitesse en FC Utrecht beleven een moeizaam jaar, terwijl FC Groningen afgelopen seizoen al degradeerde.

Verbeek meent dat clubs met meer financiële middelen niet automatisch sportief beter presteren. "Prima hoor, dat je Nick Viergever hebt. En Zakaria Labyad. En Bart Ramselaar. Alleen: wat moet je met al die spelers als er zoveel concurrentie is in een groep, dat ze toch niet aan bod komen?", stelt hij zich hardop de vraag in het Algemeen Dagblad.

"Zoveel van die 'grote namen' halen kan alleen maar omdat er een clubeigenaar is die na het seizoen steeds weer de tekorten aanvult", vervolgt Verbeek. "Het heeft niets met creatieve beleidsvoering te maken, het is halen om het halen. Dan moet je er niet gek van opkijken dat je staat waar je nu staat. Geld hebben, heeft vaak luiheid - en daarmee ondermaatse prestaties - tot gevolg. Utrecht is er een voorbeeld van."

Volgens Verbeek laat AZ zien dat succes wel maakbaar is. "In mijn periode als Heerenveen- coach (2004-2008, red.) kwamen AZ-mensen vaak bij ons kijken. Want: onze opleiding floreerde. Want: er speelden veel 'eigen' jongens in ons eerste elftal. Nu gaat Heerenveen in Alkmaar kijken. Juist omdat ze daar doen wat Heerenveen vroeger deed: met gezond beleid elk jaar weer een beetje beter worden. Het is dé manier om 'vaste' subtopper te worden."

Lees meer:
0 reacties