Van Staa wijst naar FC Utrecht: "Ook voor hem een lastige klus"

Jan van Staa
Jan van Staa Foto: © Orange Pictures

FC Utrecht kent een rampzalige start van het seizoen. De club staat momenteel laatste in de Eredivisie. De Domstedelingen degradeerden nog nooit, maar ontsnapten wel enkele keren aan een pijnlijke afdaling.

In het seizoen 19/75/1976 had de club na acht wedstrijden twee punten. Jan van Staa maakte dat mee. Het was een harde leerschool voor de toenmalige twintiger. "Als ik eraan terugdenk, staan vooral de incidenten me goed bij. Ik herinner me nog goed dat Henk Wery gewisseld werd, terwijl hij een goede wedstrijd speelde, en uit woede het kratje van de materiaalman de dug-out intrapte richting de trainers", blikt hij terug in De Telegraaf.

Van Staa gaat verder: "De hele Galgenwaard stond op zijn kop. Jan Rab was de trainer. Daarvoor was Bert Jacobs de trainer en dat was een flamboyante man, die veel beter bij de Utrechtse mentaliteit paste. In januari is Rab eruit gevlogen en de pas 27-jarige Han Berger volgde hem op. Uiteindelijk zijn we erin gebleven en de seizoenen erna hebben we in de subtop gespeeld."

Hij ziet parallellen met de huidige situatie bij de FC. "Als je ziet wat voor spelers we toen hadden, dan was het eigenlijk onvoorstelbaar dat we in zulke problemen kwamen. Co Adriaanse, John Steen Olsen, Leo van Veen, Joop van Maurik, noem maar op. Dat geldt natuurlijk ook voor de huidige groep. Iedereen ziet dat daar veel kwaliteit in zit."

"Maar als de klad er eenmaal inzit, dan is het heel lastig om eruit te komen", weet Van Staa. "Ik denk wel dat Ron Jans een goede trainer is voor deze situatie. Hij is een geroutineerde trainer, die rust uitstraalt, midden in de groep staat en aanvoelt wat spelers nodig hebben. Maar ook voor hem is dit een lastige klus. Een resultaat tegen Ajax zou heel welkom zijn en het begin van een kentering kunnen zijn", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties