Van Es teleurgesteld: "Voor ons allen is er werk aan de winkel"

Thijs van Es
Thijs van Es Foto: © Pro Shots

FC Utrecht neemt het op zondag 22 januari in Enschede op tegen FC Twente, maar de club uit de Domstad mag geen uitsupporters meenemen naar de Grolsch Veste naar aanleiding van de 'ongeregeldheden' rondom de onderlinge ontmoeting in september 2021.

Algemeen directeur Thijs van Es baalt van het besluit van Burgemeester Bleker van de Gemeente Enschede. “Door vanuit het openbaar bestuur plots en zonder enige vorm van overleg het besluit te nemen om uitsupporters niet toe te staan, maak je ook de keus om de samenwerking tussen clubs onderling en de rol van de KNVB in preventie van ongewenst gedrag niet serieus te nemen", legt hij uit op de website van zijn werkgever.

"Het is juist aan clubs en KNVB om met supporters en openbaar bestuur samen te zorgen voor een fantastische, positieve sfeer en beleving in stadions", vervolgt hij. "Daar wordt al jarenlang en de afgelopen periode nog intensiever ook bij FC Utrecht hard en intensief op samengewerkt met supporters en de driehoek. Het collectief uitsluiten van supporters ontwikkelt zich inmiddels breder binnen Nederland en zorgt voor verwijdering in plaats van verbinding."

"Verbinding die juist nu nodig is om samen op te trekken tegen onacceptabel gedrag in woord en daad door individuen in de stadions en daarbuiten. Door het collectief stellen van duidelijke grenzen met consequenties, en het bekrachtigen van positief gewenst gedrag", constateert Van Es. "Wij zijn als club zijnde altijd voorstander van spelen met thuis- en uitpubliek, zoals voetbal hoort te zijn volgens ons", benadrukt de bestuurder.

“In onze ogen moet er altijd gezocht worden naar oplossingen, door clubs, supporters en samen met de KNVB en openbaar bestuur. Dit om te voorkomen dat plots collectief maatregelen zich voordoen, waar welwillende supporters de dupe van zijn, zoals nu het geval is", baalt hij. "De collectieve maatregel die nu genomen is, staat hoog op de escalatieladder qua zwaarte, die juist bedoeld is om consequent, voorspelbaar en in bewuste stappen ongewenst gedrag uit te bannen. Voor ons allen is er werk aan de winkel", besluit Van Es teleurgesteld.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
8/01
FC Utrecht
12:15
Feyenoord
zo
15/01
Go Ahead Eagles
14:30
FC Utrecht
zo
22/01
FC Twente
14:30
FC Utrecht
wo
25/01
FC Utrecht
21:00
Excelsior
za
28/01
AZ
21:00
FC Utrecht
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
4 AZ 14 9 29
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
8 SC Heerenveen 14 3 23
9 NEC 14 3 17
10 RKC Waalwijk 14 -3 17
Bekijk de hele stand