Van Es: "De argumenten snijden geen hout, het is symboolpolitiek"

Thijs van Es
Thijs van Es Foto: © Pro Shots

De komende drie weken wordt er in de Eredivisie zonder publiek gespeeld. FC Utrecht-directeur Thijs van Es vindt dat de hele voetbalsector 'alles op alles' moet zetten om na drie weken weer voor supporters te spelen.

"Wij zetten erop in om altijd met publiek te spelen, maar in dezen zijn we eigenlijk schaakmat gezet", zegt Van Es in het Algemeen Dagblad. "Omdat het onhaalbaar is gebleken om de komende wedstrijden te verzetten. Wij als FC Utrecht snappen alleen niet waarom de overheid er überhaupt voor heeft gekozen om de stadions op slot te doen, terwijl het geen advies was van het OMT of het RIVM. Wij snappen de rationale niet."

Van Es doet een oproep aan de hele voetbalsector. "De Nederlandse clubs moeten héél duidelijk zijn naar de overheid dat dit gewoon niet kan, dat dit besluit echt ongelooflijk is. De argumenten snijden geen hout, het is symboolpolitiek."

"Zo'n regeling mag nooit reden zijn om over het besluit heen te stappen."

Van Es vervolgt: "Besluiten die vanwege corona worden genomen, moeten gefundeerd en transparant zijn. Het sluiten van stadions was géén advies van het RIVM en het OMT, maar wordt wél doorgevoerd. Je besluitvorming wordt dan onbegrijpelijk en symbolisch en dat straalt slecht af op de verdere keuzes die je maakt."

Er komt een compensatieregeling voor FC Utrecht, waarvan de inhoud nu nog onbekend is. "Dat is terecht", zegt Van Es. "Want het overheidsbesluit heeft effect op de clubs. Maar zo’n regeling mag nooit reden zijn om over het besluit heen te stappen. Wij voetballen voor het publiek en we moeten alles op alles zetten om na 4 december weer met fans te spelen."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
8/01
FC Utrecht
12:15
Feyenoord
zo
15/01
Go Ahead Eagles
14:30
FC Utrecht
zo
22/01
FC Twente
14:30
FC Utrecht
wo
25/01
FC Utrecht
21:00
Excelsior
za
28/01
AZ
21:00
FC Utrecht
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
4 AZ 14 9 29
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
8 SC Heerenveen 14 3 23
9 NEC 14 3 17
10 RKC Waalwijk 14 -3 17
Bekijk de hele stand