Utrecht kampt met stijgende woningprijzen en krapte op huurmarkt

Huizen
Huizen Foto: © Eigen

De druk op de Utrechtse woningmarkt neemt razendsnel toe. Wat ooit een relatief stabiele stad was voor huurders en kopers, verandert in rap tempo in een stad waar betaalbaar wonen steeds meer een privilege wordt. De woningprijzen stijgen, de huren blijven hoog, en het gemeentebestuur wankelt onder financiële druk terwijl bewoners gedwongen worden tot allerlei creatieve oplossingen.

Volgens het CBS stegen de prijzen van bestaande koopwoningen in de provincie Utrecht met maar liefst 13% in het eerste kwartaal van 2025, ver boven het landelijk gemiddelde van 5,4%. De stad Utrecht noteerde daarmee de grootste prijsstijging van het land. Het gevolg: steeds minder starters en middeninkomens kunnen nog een koopwoning bemachtigen in hun eigen stad .

Ook op de huurmarkt is de situatie nijpend. In de vrije sector betaalde een nieuwe huurder begin 2025 gemiddeld €21,16 per vierkante meter, volgens cijfers van Pararius – een bedrag waarmee Utrecht duurder is dan Rotterdam en Den Haag, maar nog wel goedkoper dan koploper Amsterdam. Huurprijzen van boven de €1.700 per maand zijn geen uitzondering meer, waarmee een woning voor velen simpelweg onbetaalbaar wordt.

Tegelijkertijd klinkt in de stad steeds luider protest. De woonbeweging groeit, van huurstakingen tot kraakacties. “Er is een nieuwe generatie die niet meer gelooft dat wachten op beleid genoeg is,” zegt een woordvoerder van Woonprotest Utrecht. De beweging verenigt studenten, huurders en woningzoekenden die zich afzetten tegen “marktwerking op iets dat een grondrecht zou moeten zijn” .

De onrust wordt versterkt door het financiële klimaat binnen het stadsbestuur. De gemeente Utrecht moet opnieuw tientallen miljoenen bezuinigen. Dat leidt tot versobering van de dienstverlening en krimp van het ambtenarenapparaat – juist op een moment dat scherpe sturing op de woningmarkt noodzakelijk is .

Om verdere ontwrichting van de woningmarkt tegen te gaan, kijkt de gemeente inmiddels naar maatregelen om het aantal tweede woningen te beperken. Beleggers die meerdere woningen opkopen en tijdelijk verhuren, zouden straks een vergunning nodig hebben. Hiermee hoopt Utrecht de schaarste en prijsdruk te temperen, maar het is onzeker of dit voldoende zal zijn om het tij te keren .

Net als in andere grote steden speelt ook in Utrecht de onzekerheid rond het nieuwe huurpuntensysteem. Beleggers vrezen voor verdere regulering van de middenhuur en stellen investeringen uit, waardoor het aanbod stagneert. “Veel particuliere verhuurders voelen zich klemgezet door de opeenstapeling van regels, belastingen en het steeds veranderende puntensysteem,” zegt Inter Immo, een makelaar actief op de Utrechtse huurmarkt. “De politieke onduidelijkheid zorgt voor onzekerheid: verhuren lijkt steeds minder aantrekkelijk, terwijl de vraag juist enorm is.”

Zonder een duidelijke koers vanuit Den Haag én lokale daadkracht lijkt Utrecht verder af te stevenen op een woningcrisis die steeds meer bewoners buiten spel zet. Van de kraakbeweging tot de wachtlijsten voor sociale huur: de woningmarkt piept en kraakt en de problemen zijn steeds lastiger te negeren.

Lees meer:
0 reacties