Toornstra geniet van ploeggenoot: "Minutieus voor je vak leven"

Jens Toornstra, Oscar Fraulo, Ryan Flamingo
Jens Toornstra, Oscar Fraulo, Ryan Flamingo Foto: © BSR Agency

Jens Toornstra is momenteel in vorm bij FC Utrecht. De 34-jarige middenvelder geniet nog altijd van het spelletje, zo vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

"Het mooie aan voetbal is niet alleen dat beslissende doelpunt maken", geeft Toornstra aan. "Het zit ‘m ook in de onderlinge kameraadschap, zoals met Bryan (Linssen, zijn kameraad van Feyenoord, red.). In de sliding waarmee je een aanval blokt. Of in een ploeggenoot, zoals Oscar Fraulo bij FC Utrecht, die na trainingen steevast op blote voeten over het veld loopt omdat dit goed zou zijn voor de energiebanen in zijn lijf."

"Geniet ik van, dat fanatisme, dat minutieus voor je vak leven. Het met elkaar tot prestaties komen maakt voetbal het mooiste spel op aarde", zegt de routinier. Hij leeft 'serieus' voor de sport, zo benadrukt Toornstra. "Ik eet gezond, train door in de vakanties en lig elke avond om tien uur in bed. En daarnaast moet je de fysiologische ontwikkelingen niet onderschatten."

Dat ziet hij bijvoorbeeld bij zijn oude club Feyenoord. "Daar is sinds de komst van Arne Slot – de beste trainer die ik heb gehad – echt een cultuuromslag gekomen in de benadering van topsport. Yoga en ijsbaden waren al geïntroduceerd toen ik er nog voetbalde onder hem, nu zie je jongens met tape over hun mond of pleisters op hun neus trainen."

Toornstra vervolgt: "Die professionaliteit tekent Slot en zijn stafleden. Ze gaan tot in het detail om spelers elke dag weer die ene halve procent beter te maken, ook fysiek. Het is verre van toeval dat elftallen onder Slot drie keer beter gaan voetballen, juist omdat clubs onder hem zoveel professioneler worden. En die ontwikkeling, een die je ook bij FC Utrecht ziet, draagt allemaal bij aan een langer leven van profvoetballers. Je bent tegenwoordig niet meer versleten als je 34 of 35 jaar bent. Let maar op: straks gaan we veel meer spelers zien die op latere leeftijd nog een goed niveau halen", denkt hij.

Lees meer:
0 reacties