Ten Hag: "Verschrikkelijk om in zo'n situatie te moeten leven"

Erik ten Hag
Erik ten Hag Foto: © Pro Shots

Erik ten Hag beleeft een moeizame periode bij Manchester United. De oud-trainer van FC Utrecht besloot kerst met een goed gevoel na een 3-2 zege op Aston Villa, maar daarna volgde een pijnlijke nederlaag bij Nottingham Forest (2-1). In Engeland raast de voetbaltrein maar door, terwijl Ten Hag nu wel een beetje rust kan gebruiken.

"Toen ik hier aan de slag ging, wist ik dat het er een onderdeel van zou zijn", vertelt Ten Hag in gesprek met De Telegraaf. "En dus pas je je aan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in eigen land altijd best wel uitkeek naar de winterstop. Dat is een periode waarin je echt even tot rust kunt komen. Thuis reflecteren op de dingen die je het afgelopen jaar hebt gedaan en uitzoeken waaraan je moet werken."

Ten Hag maakte een aardige cultuuromslag mee. "Ik heb altijd het geluk gehad om, door mijn werk, op veel verschillende plekken te wonen: Twente, Eindhoven, München, Utrecht, Amsterdam", geeft hij aan. "Je hoeft in Nederland niet heel ver te reizen om te zien dat het op bepaalde plekken helemaal anders eraan toe gaat. Culturen veranderen snel. Het belangrijkste daarin vind ik vooral dat je jezelf aanpast aan waar je op dat moment bent. Je moet nooit verwachten dat als je ergens binnenstapt, mensen zich ineens aan jou gaan aanpassen. Dat kan niet. Maar ik probeer wel altijd dicht bij mezelf te blijven."

Met wat voor gevoel gaat de oefenmeester het nieuwe jaar in? "Ik ben nooit helemaal tevreden. Ik probeer het als mens altijd beter te doen dan het jaar ervoor. Sportief, maar zeker ook in mijn persoonlijke omgang met familie, vrienden en collega’s. Dat zit in mijn karakter. Niet dat ik nu ineens met allerlei nieuwe voornemens kom, die heb ik eigenlijk doorlopend en continu. Het leven is kort, dus je moet eruit halen wat erin zit", aldus Ten Hag, die een grote wens heeft.

"Ik zou graag willen dat iedereen tevreden kan zijn met het leven dat hij of zij heeft. Dat klinkt misschien wat algemeen, maar dat is lang niet voor iedereen weggelegd. Kijk bijvoorbeeld naar de oorlogen in Oekraïne en Israël. Het is verschrikkelijk om in zo'n situatie te moeten leven. En zelfs in Nederland kampen mensen nog altijd met armoede of andere grote problemen. Daar moeten we de ogen niet voor sluiten. Zij die het, om wat voor reden dan ook, moeilijk hebben, wens ik heel veel sterkte. Ik hoop dat de samenleving hen kan ondersteunen, zodat ook zij een tevreden leven kunnen leiden."

Lees meer:
0 reacties