Steeds meer supporters steunen Jong FC Utrecht bij uitwedstrijden

Jong FC Utrecht juicht
Jong FC Utrecht juicht Foto: © Pro Shots

Al geruime tijd bevinden de beloftenteams zich onderaan de ranglijst als het gaat om hun uitsupporters. Niettemin is er de laatste jaren een stijging te bespeuren in het aantal supporters van Jong FC Utrecht. Deze toename is gedeeltelijk te danken aan een trouwe groep supporters van de jonge Domstedelingen. Awaydays NL sprak met Jorg Rademaker, een van de trouwe supporters die elke thuis- en uitwedstrijd van Jong FC Utrecht bijwoont.

De reden dat Rademaker elk uitduel probeert mee te reizen is voor hem vooral de gezelligheid. "Je gaat met een klein groepje waarvan je iedereen kent. Voor de wedstrijd eten we altijd een hapje in de stad waar de wedstrijd op het programma staat en daarna vertrekken we naar het stadion voor de wedstrijd", aldus Rademaker. Veel fans hebben het eerste elftal op plek één staan en wonen af en toe een beloftenduel bij. Soms komt het voor dat het beloftenelftal tegelijk speelt met het eerste elftal maar dat combineren is voor trouwe supporter Rademaker niet lastig dit seizoen: "Ik heb geen seizoenkaart van het eerste meer, dus ik ga alleen nog maar naar wedstrijden van Jong FC Utrecht."

Steeds meer FC Utrecht-supporters weten de beloften te vinden, dat is ook te merken aan de uitsupporters aantallen. "We hebben een best actieve groep op Facebook met zo'n 2500 leden. Wij delen daar geregeld onze ervaringen in, zorgen voor foto's en wedstrijdverslagen en verkiezen de speler van de week en het jaar. Dat soort dingen hebben zeker geholpen voor een aantal mensen om toch mee te gaan. Sommige supporters blijven dan hangen en die zien we dan steeds vaker bij de uitwedstrijden", vertelt Rademaker.

"Je ziet ons wel, je hoort ons niet"
Jorg Rademaker

De uitsupporters zitten regelmatig op de hoofdtribune van de club waar ze tegen spelen. Dit komt mede doordat het openen van het uitvak voor een club vaak erg duur is. Toch baalt Rademaker ervan dat als zij meedenken met de thuisclub door op de thuistribune te gaan zitten er dan geëist wordt dat ze geen shirt of sjaal van hun club dragen. "Ik denk trouwens ook dat dat een van de redenen is waarom er van andere clubs geen uitsupporters meereizen. We hebben trouwens ook een spandoek met de tekst 'je ziet ons wel, Je hoort ons niet', deze hangen we dan altijd als we plaatsnemen in het uitvak.

Toch is er de laatste jaren veel kritiek op de beloftenteams, spelers van het eerste elftal mogen soms meedoen. Ook de troosteloze sfeer waarin de duels af en toe plaatsvinden zorgen voor kritiek. Rademaker kan zich daar wel in vinden. "We maken van alles mee als protestacties tegen de beloften, van rookbommen tot spandoeken. Maar aan de andere kant snappen we ook wel dat het tegen de teams gericht is niet op ons als supporters. Wij worden bijna overal heel vriendelijk ontvangen. Over de troosteloze complexen ben ik het uiteraard ook eens. Wij schamen ons ook voor Zoudenbalch, het complex van Jong FC Utrecht. Wij zien ook graag dat het in de toekomst aangepakt gaat worden", aldus Rademaker.

Lees meer:
0 reacties