Ron Jans eerlijk: "FC Utrecht is minder ver dan FC Twente"

Ron Jans en zijn staf op de bank bij RKC
Ron Jans en zijn staf op de bank bij RKC Foto: © BSR Agency

Ron Jans heeft een lange tijd bij FC Twente gewerkt en is nu trainer van een club met vergelijkbaar statuur: FC Utrecht. De trainer legt de twee clubs naast elkaar.

"Deze trainingsaccommodatie is beter. De professionaliteit van werken is vergelijkbaar. Maar FC Utrecht is minder ver dan FC Twente. Elke wedstrijd komen er in Enschede acht-, negenduizend toeschouwers meer. FC Utrecht moet bewijzen dat het op lange termijn structureel kan concurreren met AZ en FC Twente", opent Jans in gesprek met Voetbal International.

"Nu is het budget bij AZ nog vele malen hoger. Bij FC Twente begonnen we in de coronatijd met 5,3 miljoen spelersbudget, maar dat is nu meer dan verdubbeld. Utrecht zit daaronder. Je moet als club geen onverantwoorde financiële risico’s nemen, daar zal ik als trainer nooit om vragen. Rustig bouwen is het devies. Ambities niet van de daken schreeuwen, maar waarmaken", adviseert Jans.

Investeerde Frans van Seumeren spreekt hij echter amper. "Nou is Frans van Seumeren veel meer op de achtergrond dan ik had gedacht. Met hem en Jordy Zuidam had ik het eerste gesprek gevoerd. Na een week of zes zei ik tegen Jordy: 'Ik hoor niks van Frans, kan ik hem bellen?' Tuurlijk, zei Jordy. 'Ik wil jou niet lastigvallen', zei Frans. 'Maar ik ben hartstikke blij met jou, met hoe het gaat. Ga maar lekker zo door.'"

"Hij en zijn vrouw Gonnie zijn mensen naar mijn hart. Begin december hebben ze ons ontvoerd, mee uit eten genomen. Die avond hoorde we de mooiste verhalen. Over wandelen naar Athene, fietsen naar Sint-Petersburg, op vakantie naar de Zuidpool. Prachtig hoe zij in het leven staan", is Jans enthousiast.

"Ik vroeg Frans hoe lang hij hier doorgaat: 'Tot ik doodga.' Utrecht is echt zijn club. Dat is fantastisch. Het zal een verlies zijn al hij er niet meer is, maar het is aan club om te zorgen dat alles dan wel gewoon doorgaat. Frans weet dat, en heeft al andere mensen erbij betrokken die de club ondersteunen", besluit Jans.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
11/08
FC Utrecht
14:30
PEC Zwolle
za
17/08
SC Heerenveen
16:30
FC Utrecht
za
24/08
NAC Breda
21:00
FC Utrecht
zo
1/09
FC Utrecht
12:15
FC Twente
zo
15/09
Ajax
14:30
FC Utrecht
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
3 AZ 0 0 0
4 FC Groningen 0 0 0
5 FC Twente 0 0 0
6 FC Utrecht 0 0 0
7 Feyenoord 0 0 0
8 Fortuna Sittard 0 0 0
9 Go Ahead Eagles 0 0 0
Bekijk de hele stand