Proef met digitale meldplicht voor misdragende fans; Utrecht doet mee

Fans van FC Utrecht met vuurwerk
Fans van FC Utrecht met vuurwerk Foto: © Pro Shots

Om te controleren of voetbalsupporters zich houden aan gebiedsverbod gaat binnenkort een proef van start met een digitale meldplicht. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Aan de test doen eerst alleen vrijwilligers mee.

Utrecht, Rotterdam en Leeuwarden zijn de steden waar binnenkort de proef begint met de digitale meldplicht voor voetbalrelschoppers. Deze gemeenten kunnen dan controleren of fans zich houden aan een opgelegd gebiedsverbod. De proef gaat naar verwachting in november beginnen.

De proef houdt in dat medeplichtigen een klein draagbaar kastje krijgen, die ze bij zich moeten hebben als er een voetbalwedstrijd is waar ze niet bij mogen zijn. Het kastje past aan een sleutelhanger of in een broekzak.

De fans moeten zich na een oproep op het kastje melden via een vingerafdruk, die vooraf is afgenomen als identificatiemiddel. Zo kan er worden gecheckt of iemand zich aan het verbod houdt. De proef begint met een paar vrijwilligers en wordt daarna uitgebreid naar echte medeplichtigen, in onder andere Utrecht.

Lees meer:
0 reacties