Petrovic beseft: "Als zo'n raket valt, zijn we allemaal dood"

Zeljko Petrovic bij FC Utrecht
Zeljko Petrovic bij FC Utrecht Foto: © Orange Pictures

Zeljko Petrovic heeft niet de makkelijkste loopbaan achter de rug. De voormalig assistent-trainer van FC Utrecht leerde in de jeugd bikkelharde lessen. Zijn vader vertrok toen Petrovic vijf jaar was als gastarbeider naar Nederland, terwijl de familie achterbleef in Montenegro.

"We zagen hem vaak één keer per jaar. Zo ging dat toen. Dat kan je je nu toch niet voorstellen? Dat ik mijn kinderen één keer per jaar zie?", vertelt Petrovic in het Algemeen Dagblad. Hij was echter allang blij dat zijn vader nog leefde. Als jochie van zes zag Petrovic senior bijna zijn hele familie doodgeschoten worden in de Tweede Wereldoorlog. "Hij heeft dat van 10 meter afstand zien gebeuren. Bijna het hele dorp is toen uitgemoord. Verschrikkelijk! Ik ben heel trots op hem. Hij groeide op in een tehuis, volgde een opleiding, is getrouwd en in Nederland gaan werken. Doe dat maar eens na."

Petrovic moest later zelf ook vijftien maanden zijn dienstplicht vervullen in het Joegoslavische leger, waar hij schutter was op een tank. "Het was net zo zwaar als de oorlog, je wordt dan echt een man. We zaten maandenlang met z'n vieren in een tank. Een kapitein, een chauffeur, eentje deed de raketten erin en ik moest schieten. Daar leerde ik andere mensen vertrouwen. Want als zo'n raket valt, zijn we allemaal dood."

Inmiddels is Petrovic assistent bij Adana Demirspor, waar Patrick Kluivert hoofdtrainer is. "Ik heb al 100.000 keer geroepen dat ik geen assistent meer wil zijn, maar toch doe ik het wéér", lacht hij. "Ik ben qua karakter hoofdtrainer, maar in Nederland word ik op de een of andere manier minder gewaardeerd. Ik zie soms trainers in de eredivisie... Die lopen even stage bij Ajax en krijgen meteen een kans. Terwijl ik twintig jaar ervaring heb. Ook in de Bundesliga én Premier League! Ach ja, wat kan mij het ook verrotten."

Petrovic werd overgehaald door Kluivert en heeft geen spijt van zijn keuze voor Turkije, waar de twee goed kunnen samenwerken. "Patrick heeft heel snel in de gaten gekregen hoe het werkt in Turkije. De keuze van woorden is bijvoorbeeld heel belangrijk. Van Hiddink leerde ik in Rusland dat je nooit 'nee' moet zeggen, dat kent iedereen. Als je dan 'niet doen' zegt, is dat al beter. Je moet zorgen dat iedereen zich gewaardeerd voelt."

Lees meer:
0 reacties