Ohio bovenaan in spitsenhiërarchie? "Lammers bleek toen te duur"
Tim Reedijk bespreekt bij VI de spitsenhiërarchie bij FC Utrecht. Wie begint er in de topwedstrijden tegen PSV en Ajax in de spits?
"Op voorhand leek er wel sprake te zijn van een bepaalde hiërarchie in de spits bij FC Utrecht", schrijft Reedijk. "Aanvankelijk werd de 25-jarige Min gehaald als opvolger van Isac Lidberg, die in de tweede seizoenshelft vorig jaar tweede spits was achter Sam Lammers. Noah Ohio was de één-op-één vervanger van Lammers, voor wie hemel en aarde bewogen werd om hem definitief over te nemen van Rangers. Toen Lammers te duur bleek, schakelde FC Utrecht door naar de 21-jarige spits van Jong Oranje."
"Tegen Heracles (1-0), vlak voor de interlandbreak, kreeg Descotte voor het eerst de kans vanaf de aftrap", gaat Reedijk verder. "Ohio viel in en Min bleef als derde spits zelfs helemaal aan de kant, een bewijs dat de spitsenhiërarchie bij FC Utrecht een dagvers product is. Tegen NEC viel Min in en bleef Ohio langs de kant."
Tegen NEC werd het Descotte, maar wie er in de topwedstrijden tegen PSV en Ajax in de spits begint? "Een uitgesproken favoriet is er simpelweg niet", denkt Reedijk. Wat vertellen de cijfers? "Hooguit dat Ohio de beste papieren heeft om de spitsenstrijd uiteindelijk in zijn voordeel te beslechten. In elf van de twaalf wedstrijden kwam hij in actie, al was dat slechts drie keer vanaf de aftrap. Hij kwam tot 420 minuten en scoorde daarin drie keer, waarvan tweemaal ver in blessuretijd tegen NAC (1-2)."
"Ohio zorgt voor het meeste gevaar, al worden zijn cijfers wat opgekrikt door een benutte strafschop. In bredere zin is Ohio scherper voor het doel dan Min én bemoeit hij zich meer met het spel, met meer balcontacten en passes. Een vergelijking met Descotte is lastiger, omdat hij maar 183 minuten in actie kwam. Ohio heeft in het shirt van FC Utrecht 140 minuten per doelpunt nodig, tegenover de 498 van Min", sluit Reedijk af.