FC Utrecht dankzij Boymans langs tiental Vitesse

FC Utrecht heeft Vitesse in een pittig en gelijkopgaand duel in de Galgenwaard met 3-1 verslagen. De veldspel van de Arnhemmers was over de hele wedstrijd gezien misschien iets verzorgder, maar het karakter van de thuisploeg gaf duidelijk de doorslag.

De van beide kanten rommelige openingsfase leverde niets op, maar na tien minuten brak Utrecht-doelman Jeroen Verhoeven het duel onbedoeld open. Hij schoof de bal na een terugpeelbal zomaar in de voeten van Davy Pröpper die simpel kon afronden. Die afgrijselijke blunder werd binnen een minuut gecompenseerd door Christian Kum. Hij kopte de uit een vrije trap van Yassin Ayoub bij de verre paal in de bovenhoek: 1-1. De thuisploeg vatte moed, zette druk op de bal en bood de Arnhemmers niet de gelegenheid op te bouwen. De ploeg van Peter Bosz slaagde er nauwelijks in een aanval op te zetten. FC Utrecht miste de precisie om het overwicht uit te buiten, al waren Kristoffer Peterson en Ruud Boymans er een paar keer dichtbij. Vitesse veerde pas vlak voor rust even op, toen Denys Olijnyk wegsloop uit de dekking en de bal via een verdedigend been de paal raakte.

Na rust golfde het spel prettig op en neer, zonder dat er aanvankelijk iets spannends gebeurde. Vitesse had vaker de bal en was iets zorgvuldiger in de opbouw, maar Utrecht was verbetener en verdedigend onverzettelijk. De eerste kans van de tweede helft van de thuisploeg, na 69 minuten, was gelijk raak. De beweeglijke Rubio Rubin bediende vanaf de rechterflank Boymans die de bal onberispelijk in de hoek schoof. Even later besliste de spits vanaf elf meter de wedstrijd. Arnold Kruiswijk nam Rubin in de zestien in de heupzwaai. Kevin Blom, lange tijd wat lankmoedig, kende geen genade: Kruiswijk kreeg zijn tweede geel en de bal ging op de stip: 3-1. Vitesse probeerde het in de eindfase nog wel, maar streed voor een kansloze missie. Wel bood Kelvin Leerdam Verhoeven met een schuiver nog de gelegenheid zich met een knappe redding te revancheren voor zijn blooper uit de eerste helft.