'Voetbalwedstrijd mogelijk eerder toegestaan dan begin september'

0
'Voetbalwedstrijd mogelijk eerder toegestaan dan begin september'

De Eredivisie is definitief stopgezet en het nieuwe seizoen moet op 1 september beginnen. Maar het is goed mogelijk dat er al eerder wedstrijden gespeeld kunnen worden.

Dat is in ieder geval de conclusie die verschillende vooraanstaande epidemiologen trekken. Patricia Bruijning van het UMC Utrecht stelt bijvoorbeeld dat buitensporten al eerder weer opgestart kunnen worden. ''Het type contact bij buitensporten is vaak vluchtig. Kort iemand aanstoten en wegsprinten met een bal, dat lijkt een heel laag risicotype contact. Ik denk dat we serieus moeten kijken of we dat weer kunnen opstarten'', vertelt ze tegenover de NOS.

De epidemioloog baseert haar mening op verschillende studies. ''Als er al besmettingen buiten waren, dan gebeurde dat bij mensen die bijvoorbeeld langdurig gesprekken voerden of hun eten deelden. Besmettingen bij vluchtig contact waren er eigenlijk niet'', zegt de epidemioloog, die bijval krijgt van Frits Rosendaal.

Hij is hoogleraar en hoofd klinische epidemiologie aan het LUMC in Leiden. ''We hebben niet snel een vaccin en zullen bepaalde dingen toch weer moeten proberen. En dan vind ik dit er een die ik al redelijk snel zou aandurven." Hoofdmodelleur van het RIVM Jacco Wallinga van het Outbreak Management Team laat weten dat het punt op de agenda staat.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zaterdag 14 maart 2020
20:45
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›