'We verloren vier wedstrijden, waarop hij zei: de oorzaak ben jij!''

Henny van Schoonhoven speelde eind jaren negentig in clubverband voor FC Utrecht en daar kreeg hij vaak het publiek op de banken met zijn spel. Van Schoonhoven was keihard en schuwde geen enkel duel.

"Henny was een echte Utrechtse jongen. Ging voor niemand opzij en keek tegen niemand op", weet zijn toenmalige trainer Mark Wotte nog in gesprek met de NOS. "Zijn karakter was doorslaggevend om hem te contracteren. Hoofdscout Nol de Ruiter mocht hem ook graag."

Ook Ton Du Chatinier werkte nog een tijdje met Van Schoonhoven. "Mark vroeg de groep eens wat de oorzaak was van een aantal nederlagen, waarna Henny het woord nam. 'Dat ben jij', zei hij, 'ik denk dat je beter je kastje maar kunt leegmaken en opdonderen'. Henny zei altijd waar het op stond", lacht Du Chatinier, die bijval krijgt van Van Schoonhoven. "Ik weet dat ik mijn positie ter discussie stelde aan het begin van een kleedkamergesprek met de selectie. Ik was daarna zeker niet rancuneus naar hem."

"Iedereen schoot in de lach, maar daarna werd wel de crisis op serieuze toon besproken. Henny was weleens kort door de bocht in zijn reacties, dat had ook weer zijn charme. Later zei hij tegen me: 'Zo gaat dat toch in het betaald voetbal, na vier verloren potjes?' En dat terwijl hij zelf net kwam kijken."

Du Chatinier weet echter ook hoe Van Schoonhoven buiten het veld was. "Keihard in het veld. Daarbuiten een heel gevoelige jongen. Ik herkende veel van mezelf in hem als voetballer, maar hij was nog wat meedogenlozer. Gelukkig was er in die tijd nog geen VAR, anders hadden we erg weinig wedstrijden gespeeld", aldus de voormalig oefenmeester van FC Utrecht.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
31/03
Feyenoord
14:30
FC Utrecht
wo
3/04
FC Utrecht
20:00
PEC Zwolle
zo
7/04
SC Heerenveen
20:00
FC Utrecht
zo
14/04
FC Utrecht
14:30
Go Ahead Eagles
zo
28/04
RKC Waalwijk
14:30
FC Utrecht
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
5 Ajax 26 10 41
6 NEC 26 10 39
7 Go Ahead Eagles 26 3 37
8 FC Utrecht 26 -2 36
9 Fortuna Sittard 26 -11 34
10 Sparta Rotterdam 26 -5 31
11 SC Heerenveen 26 -7 31
Bekijk de hele stand