''Wanneer het misgaat met de videoscheidsrechter, is het gevoel van onrecht alleen maar groter''

( 0 reacties)
''Wanneer het misgaat met de videoscheidsrechter, is het gevoel van onrecht alleen maar groter''

Vrijdag won Utrecht met 2-1 van NAC Breda, tot groot ongenoegen van de club uit Breda die totaal niet begrepen waarom. De penalty die werd gegeven na een 'overtreding' op Gustafson voelde niet als terecht.  "Wanneer het misgaat met de videoscheidsrechter, is het gevoel van onrecht alleen maar groter", zegt Pierre van Hooijdonk in het Algemeen Dagblad.

Dit Eredivisie-seizoen ging het al meerdere keren mis bij beslissingen van de arbitrage, ondanks de aanwezigheid van de VAR. Een handsbal van PSV-verdediger Nick Viergever tegen NAC Breda werd over het hoofd gezien en een grove overtreding van Peter van Ooijen op Frenkie de Jong bij VVV-Venlo tegen Ajax bleef onbestraft. "Het kan altijd beter, daar streven we ook naar. Fouten zullen er altijd blijven. Maar kijk hoe vaak cruciale beslissingen over wel of geen doelpunt of wel of geen rode kaart correct zijn gecorrigeerd. Het spel wordt eerlijk en schoner. Bij het WK zag je het al: er is geen enkele kamikazetackle geweest in Rusland. Die lijn zien we in de Eredivisie ook. De spelers weten dat er in Zeist wordt meegekeken",  zegt Mike van der Roest, projectmanager van Video Assistent Referee bij de KNVB.

Kenneth Perez ziet dat het spel is veranderd door de invoering van de VAR. Hij neemt de overtreding van Martin Samuelsen op Nicolás Tagliafico als voorbeeld. Tijdens VVV - Ajax werd de Argentijn aan zijn shirt getrokken, waarna het daaropvolgende doelpunt werd afgekeurd op advies van de VAR. "Vroeger werd dat gezien als een slimmigheidje. Nu is dat een nieuw soort overtreding, althans: een overtreding die vroeger nooit zou zijn bestraft, en waar niemand aanstoot aan zou hebben genomen.''

"We moeten van voetbal geen softie-sport maken. Nu zie je soms dat de VAR, na legio herhalingen, een overtreding als 'gevaarlijk' beoordeelt", aldus Van Basten. Van Hooijdonk denkt dat het een kwestie van gewenning is: "Tegelijk geloof ik ook dat het met de VAR uiteindelijk net zo zal gaan als met het rookverbod. Destijds vonden heel veel mensen dat raar, inmiddels wordt het juist raar gevonden als je ergens wél rookt."

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zondag 4 augustus 2019
14:30
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›