FC Utrecht verschaft zich goede uitgangspositie ondanks nederlaag bij Vitesse

FC Utrecht heeft dinsdagavond het eerste duel met Vitesse in de finale van de play-offs om Europees voetbal op een pijnlijke manier verloren. Utrecht kwam tot tweemaal toe terug van een achterstand, maar in de blessuretijd kopte Vitesse-aanvoerder Guram Kashia de 3-2 binnen. Namens Utrecht scoorden Ramon Leeuwin en Zakaria Labyad en door de twee uitgoals heeft FC Utrecht geen slechte uitgangspositie voor de return van zaterdag (20:45 uur) in de Galgenwaard.

FC Utrecht begon direct goed en Yassin Ayoub kon vroeg in de wedstrijd uithalen vanaf randje zestien na een voorzet van Sander van de Streek, maar zijn schot ging net naast. Vlak daarna benutte Van de Streek een goede kans niet nadat Sean Klaiber de bal goed klaarlegde. Na tien minuten kwam Utrecht goed weg, want Vitesse-spits Tim Matavz kreeg een kans na een foutje in de verdediging, maar doelman David Jensen kon de bal uit het doel houden met hulp van de paal. In de rebound schoot Mason Mount op de paal. Enkele minuten later kopte Matavz over.

Vlak voor het halfuur spelen kreeg Gyrano Kerk een mogelijkheid na een goede aanval. Zijn schot werd echter gekraakt door Alexander Büttner, waarna Vitesse-doelman Jeroen Houwen de bal kon vangen. Vijf minuten voor rust haalde Ayoub verwoestend uit vanaf de rand van het strafschopgebied, maar Houwen kon de bal net overtikken. Vlak daarna kwam Vitesse op een 1-0 voorsprong. Mount kopte raak na een voorzet van Roy Beerens en Jensen kon niet meer bij de bal. Ondanks het lichte overwicht ging Utrecht zodoende met een achterstand de rust in.

Vitesse begon furieus aan de tweede helft en na een paar minuten schoot Bryan Linssen hard op doel en Jensen werkte de bal met moeite weg. Na een uur spelen kwam Vitesse bijna op 2-0, maar Büttner knalde de bal net naast na een vrije trap. Amper één minuut later strafte Utrecht dit genadeloos af en kwam het op 1-1. Leeuwin kopte de bal binnen na een corner van Labyad, die net een paar minuten in het veld stond nadat hij Kerk had vervangen. Utrecht drukte daarna door en Klaiber haalde uit vanaf de penaltystip, maar Houwen redde.

Na 77 minuten kwam Utrecht echter weer op achterstand. Linssen schepte de bal in de verre hoek achter Jensen. Utrecht gaf echter niet op en vijf minuten voor tijd scoorde de naar Ajax vertrekkende Labyad op fraaie wijze. Vanaf ongeveer achttien meter haalde hij hard uit en daarmee verschalkte hij Houwen. In de blessuretijd maakte Kashia nog de 3-2 voor Vitesse uit een voorzet van Büttner. Na de wedstrijd liepen de gemoederen nog even hoog op, op het veld en Klaiber kreeg toen nog geel. Hierdoor is hij geschorst voor de return.