"Kreeg een appje van Van Es, met een foto zonder commentaar"

Thijs van Es en Jordy Zuidam
Thijs van Es en Jordy Zuidam Foto: © Pro Shots

Komende zaterdag is het twee jaar geleden dat Jan van Dam op slechts 30-jarige leeftijd overleed. Van Dam was journalist bij het Algemeen Dagblad en volgde onder meer FC Utrecht.

Zijn vader, Harry, is voormalig perschef van de club uit de Domstad. FC Utrecht gaf het gezin een bordje met de tekst: 'Altijd FC Utrecht, Jan van Dam 1991-2022'. "Ik kreeg het van de club. Een spandoek met die tekst hing ook in het stadion", vertelt Harry van Dam in het AD. "Jan vroeg zich af wat ze bij FC Utrecht gingen doen als hij er niet meer was."

"Zouden ze, omdat hij dertig is geworden, in de dertigste minuut gaan applaudisseren? Hij dacht van niet, maar zou het fantastisch hebben gevonden", weet hij vader. "Jan overleed op Koningsdag, op een woensdag. Twee dagen later werd hij hier naartoe gebracht. ’s Middags om vijf uur kreeg ik een appje van Thijs van Es, de directeur van FC Utrecht, met een foto zonder commentaar. Het was een afbeelding van het spandoek voor Jan op een lege Bunnikside, voorafgaand aan de wedstrijd van die avond."

Harry vervolgt: "Met Josette had ik er nog een discussie over. ‘Wat doen we nou? We kunnen die jongen toch niet alleen laten?’ Toch zijn we gegaan en het was een fantastische avond. Ik ben zó met die club verbonden. Jan ook, maar inmiddels in een heel andere rol. Ik was altijd supporter, Jan ontwikkelde zich tot een kritisch FC Utrecht-volger voor de krant", aldus Van Dam senior.

Lees meer:
0 reacties