Jans over stoppen: "Ik stop liever zelf, dat moment wil ik voor zijn"

Ron Jans
Ron Jans Foto: © Pro Shots

Ron Jans leek na zijn tijd bij FC Twente er even tussenuit te willen. Tijd voor zijn vrouw, tijd voor zijn klein kinderen. Toch is Jans inmiddels alweer vier maanden bezig bij Utrecht, als opvolger van Micheal Silberbauer. In gesprek met De Gelderlander spreekt Jans over zijn tijd bij Utrecht en zijn laatste jaren in het trainersvak.

Onder leiding van Jans wint Utrecht weliswaar ook nog steeds vrij weinig, ook verliest de ploeg amper meer. Ook is het voetbal soms weer leuk om naar te kijken. "Dat met elkaar bouwen vind ik zo boeiend”, zegt Jans. "Nu ik me in de late herfst van mijn carrière bevind, is het net alsof het nóg vaker tot me doordringt dat ik het mooiste vak op aarde heb. Ook omdat ik me voor mijn gevoel nog steeds ontwikkel. Ik heb ervaring waardoor ik zaken overzie, mag me gelukkig prijzen dat ik geen financiële druk meer heb en ik ken geen stress. Ik heb innerlijke rust, raak niet uit balans van een keer verliezen. Die voorwaarden bij elkaar maken me een betere trainer dan ik was.”

"FC Utrecht is waarschijnlijk mijn laatste club als trainer”, stelt hij. "Ik voel me heus geen 65, hoor. Ben hartstikke fit, word enthousiast als ik ‘ons’ goed zie voetballen en merk niet dat er sprake is van een generatiekloof tussen mijn spelers en mij. Alleen: ik stop liever zelf, dan dat anderen zeggen: ‘Ron, het is nu wel mooi geweest, hè jongen’. Dat moment wil ik voor zijn."

"Soms krijg ik ook het idee dat het moderne voetbal meer en meer een soort wetenschap wordt", gaat hij verder. "Een wereld waarin data, technologie en commercie het overnemen van de pure sport. De Spaanse supercup die in Saoedi-Arabië wordt gespeeld, data die het winnen van het menselijke oog, goals die niet tellen omdat een speler blijkbaar een halve millimeter buitenspel staat... Dan denk ik: hou op. Daardoor zou je haast snakken naar je trainerspensioen. Maar goed: over anderhalf jaar, als mijn contract afloopt in Utrecht, of hooguit één jaartje later, dan houd ik het echt voor gezien als trainer. Althans, dat zeg ik nu haha."

Lees meer:
0 reacties