Interview! Zidane Iqbal over pannenkoeken, verwachtingen en Irak

Zidane Iqbal
Zidane Iqbal Foto: © UtrechtFans

Het is 26 juni als FC Utrecht het grote Iraakse talent Zidane Iqbal presenteert. De twintigjarige middenvelder komt over van Manchester United en tekent een vierjarig contract in de Domstad. Volgens meerdere media is het een grote stunt dat de Irakees bij FC Utrecht tekent. We gaan uitgebreid met hem in gesprek over Utrecht, zijn teamgenoten bij United, pannenkoeken en nog veel meer.

Zidane Iqbal is gelijk fan van de stad als hij hier zijn contract tekent. Hij voelt zich goed en vindt de stad naar eigen zeggen 'chill'. Hij komt ook liever in Utrecht dan in Amsterdam. "In Amsterdam is het heel druk, ik vergelijk het een beetje met Londen. Ik heb liever een rustigere stad zoals Utrecht. Eigenlijk is Utrecht net als Manchester, lekker rustig, leuke straten en vriendelijke mensen", aldus Iqbal. Hij komt ook wel geregeld in de stad. "Ik kom graag in de stad om even uit eten te gaan. Dat kan hier goed."

Het was voor hem geen moeilijke afweging of hij naar FC Utrecht moest komen. De middenvelder was bij de eerste gesprekken met technisch directeur Jordy Zuidam gelijk al erg enthousiast. Toen hij tekende was Michael Silberbauer nog coach. Kort daarna werd Silberbauer ontslagen en kwam Ron Jans voor de groep te staan. Iqbal had direct een goede klik met Jans. "We zijn samen gaan zitten en hebben een heel goed gesprek gehad. Hij vroeg wat hij aan mij zou hebben en wat mijn kwaliteiten zijn. Hij heeft zichzelf ook even goed voorgesteld. Het voelde gelijk heel goed", meent de Irakees.

Iqbal begon wel ongelukkig in Utrecht. Hij raakte twee keer in korte tijd geblesseerd. Dat was voor hem echt een tegenvaller. "Het was zó frustrerend om geblesseerd te zijn. Het is sowieso niet leuk, maar geblesseerd zijn bij je nieuwe club is echt vervelend." Nu hij terug is kijkt hij vooruit. "Ik hoop dat we, ondanks de stroeve start, toch nog voor een Europese kwalificatie kunnen gaan. Met een paar overwinningen zie ik onszelf echt nog wel kans maken."

De rechtspoot kijkt ook met een goed gevoel terug op zijn tijd in Manchester. Hij spreekt nog enkele jongens uit zijn tijd bij United. "Ik spreek Charlie Savage nog wel. Niet zo vaak als eerst maar we proberen wel contact te houden." De Irakees vervolgt: "Ik mocht ook al in de Champions League spelen daar. Dat was mooi om mee te maken, maar daar heb ik natuurlijk ook hard voor gewerkt", aldus Iqbal.

De middenvelder maakte in 2022 zijn debuut bij de nationale ploeg van Irak in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Iran. De altijd beladen wedstrijd was voor hem extra bijzonder. "Ik mocht daar mijn debuut maken. Dat was gaaf man. Er keken zoveel mensen naar die wedstrijd. En toen mocht ik opeens mijn debuut maken, uitgerekend in die wedstrijd. Daar ben ik iedereen ook erg dankbaar voor", vertelt Iqbal. Toen Iqbal zijn debuut maakte bij Irak was Zeljko Petrovic de coach, een oude bekende van FC Utrecht. "Toen ik bij FC Utrecht tekende stuurde hij mij een berichtje en wenste hij me succes. Dat vond ik leuk van hem", zegt de twintigjarige Irakees.

De Iraakse gemeenschap is fan van Iqbal en zien hem als grote ster. Hij vindt het ook erg mooi dat zoveel mensen hem volgen, “Ze komen overal vandaan. Zelfs als ik buiten ben en Irakezen zien mij, spreken ze me aan of zwaaien ze met de Iraakse vlag.”. Door zijn bekendheid en talent verwachten een hoop mensen ook gelijk veel van hem. Toch is hij daar niet veel mee bezig, “Nee, ik probeer me daar een beetje buiten te houden. Ik lees weinig reacties of open mijn social media niet vaak na een wedstrijd. Ik moet het gewoon op het veld laten zien.”

"Hoe spreek je dat nou uit? Wat een lastige naam heeft die club zeg"
Zidane Iqbal

In Nederland is hij niet de enige Irakese profvoetballer. Onder anderen Hussein Ali van SC Heerenveen en Blnd Hassan van De Graafschap zijn Irakees. Het was voor Iqbal moeilijk om uit te leggen waar Hassan speelt. "Hoe spreek je dat nou uit? Wat een lastige naam heeft die club zeg", lacht Iqbal. Hij spreekt Hassan ook wel eens. Met Ali reist hij wel eens naar Irak als ze allebei zijn opgeroepen voor de nationale ploeg.

Iqbal is nog maar kort in Nederland en heeft dus nog niet heel veel Nederlands eten geproefd. "Wat ik wel echt lekker vind is pannenkoeken. Dat zet ik wel bovenaan hoor", verklapt Iqbal. De rest van de Nederlandse keuken moet hij nog ontdekken en dat is hij dan ook van plan.

Zijn vader is ook erg trots op Iqbal, dat doet hem goed. "Mijn vader support mij al vanaf het begin. Wij hebben ook veel gepraat voor ik de stap naar Utrecht maakte samen met mijn zaakwaarnemer. Ik vertelde m'n vader over FC Utrecht en hij was gelijk enthousiast. Ik vond het belangrijk dat hij achter deze stap stond. Hij volgt me ook op de voet", besluit de Irakees.

Lees meer:
0 reacties