Het Nederlands elftal kan zich klaarmaken voor een zwaar EK

Ronald Koeman
Ronald Koeman Foto: © Orange Pictures

Komende zomer vindt de zeventiende editie van het Europees kampioenschap voetbal plaats in Duitsland. Aan dit prestigieuze toernooi doen 24 landen mee, verdeeld over zes verschillende poules. Het Nederlands elftal is ingedeeld in Groep D en weet, doordat de loting al achter de rug is, waar het aan toe is. Met tegenstanders Frankrijk, Oostenrijk en de winnaar van Play-Offs A (Polen, Estland, Wales of Finland) belooft het een zware groepsfase te worden voor de mannen van bondscoach Ronald Koeman.

Het Nederlands elftal onder leiding van Frank de Boer

In 2021 stond Frank de Boer nog voor de groep. Het EK werd destijds vanwege corona niet in 2020, maar in 2021 gehouden. Daarnaast werd het toernooi niet georganiseerd door één land, maar werden wedstrijden in heel Europa gespeeld. Het EK zou voor het Nederlands elftal uiteindelijk eindigen in een teleurstelling en zou ook het einde betekenen voor Frank de Boer als bondscoach. In de groepsfase kwam Nederland toen te spelen tegen Oostenrijk, Oekraïne en Noord-Macedonië. Hier was de ploeg van De Boer nog foutloos door negen punten in deze drie wedstrijden binnen te slepen. Verder scoorden ze zelf acht keer en kregen ze maar twee tegendoelpunten te verwerken. De volgende ronde ging het echter volledig mis, toen ze Tsjechië troffen in de achtste finale. In een totale off-day verloor Oranje met 0-2 van de Tsjechen. Voor Nederland kwam het toernooi ten einde, wat het begin van een nieuwe periode van Louis van Gaal zou betekenen.

De veranderingen na het vorige Europese kampioenschap

Van Gaal was de leidinggevende van Oranje op het afgelopen wereldkampioenschap. Hier werd Nederland al vroegtijdig uitgeschakeld door latere winnaar Argentinië. Na dit toernooi maakte Ronald Koeman zijn terugkeer bij Oranje als bondscoach. Toch is zijn tweede periode nog niet zo succesvol als zijn eerste. Hij verloor bijvoorbeeld al twee keer van Frankrijk (4-0 en 1-2) en daarnaast ook van Italië (2-3) en Kroatië (2-4). Verder lijkt de selectie te kort te komen wanneer je kijkt naar landen als Engeland en Frankrijk. Zij hebben immers hele elftallen vol sterren in de selectie, terwijl bij Oranje Frenkie de Jong (FC Barcelona), Xavi Simons (RB Leipzig), Virgil van Dijk en Cody Gakpo (beiden Liverpool) de enige echt grote namen in het Europese voetbal zijn. De kansen voor het komende EK lijken dus klein, maar met behulp van de circus bonus zou je er toch nog een mooie Oranje zomer van kunnen maken. Het toernooi begint op 14 juni.

Komende zomer staat het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland op het programma. Na twee teleurstellende eindtoernooien op rij, is dit de kans voor Oranje om zich te revancheren. Toch belooft het opnieuw een lastig toernooi te worden. Met sterke tegenstanders zoals Engeland en Frankrijk lijkt het gebrek aan kwaliteit een serieus probleem te worden. Mogelijk kan Ronald Koeman er wel een echt team van maken, waardoor ze alsnog voor een absolute verrassing kunnen zorgen. Voor de voetbalfan komt er dus weer een interessante zomer aan.

Lees meer:
0 reacties