Hans Nijland: "FC Utrecht kan straks zomaar het haasje zijn"

Hans Nijland met zijn zoon Stef
Hans Nijland met zijn zoon Stef Foto: © Orange Pictures

Ploegen als Vitesse, FC Utrecht, Roda JC, FC Groningen en SC Heerenveen bivakkeerden in het verleden steevast in het linkerrijtje van de Eredivisie. Daar is tegenwoordig weinig meer van over. De subtop lijkt te zijn verdwenen getuige het gat achter PSV, Feyenoord, FC Twente en AZ én ploegen als Go Ahead Eagles, Sparta Rotterdam, Excelsior en PEC Zwolle die zich in de top acht hebben genesteld.

"Het is heel opvallend wat er aan de hand is in de Eredivisie", zegt voormalig FC Groningen-directeur Hans Nijland in het Algemeen Dagblad. Onder zijn leiding maakte FC Groningen een opmars in Nederland, maar inmiddels speelt de Trots van het Noorden in het rechterrijtje van de Keuken Kampioen Divisie. "Het voetballandschap is aan het verschuiven. Daar kun je niet omheen."

Nijland ziet dat 'kleintjes' de macht grijpen. De oud-bestuurder kan dat wel verklaren. "Beleid, veel ingewikkelder is het niet", stelt Nijland. "Kijk al die op papier grote clubs er maar op na. Bij Heerenveen is het na het vertrek van trainer Foppe de Haan en voorzitter Riemer van der Velde zelden rustig geweest, bij Vitesse lees je de laatste jaren alleen maar over tekorten, overnames en directeuren die komen en gaan. Dat is funest."

"Het is heel simpel: je hebt goede beleidsbepalers nodig om een club te leiden", vervolgt Nijland. "In die zin kan ik alleen maar mijn petje afnemen voor Excelsior, Go Ahead en op grotere schaal AZ en FC Twente. Hun succes is terug te voeren op de stabiliteit in de bestuurskamer."

De oud-directeur van FC Groningen vermoedt dat de subtop op termijn nog wel in ere wordt hersteld, maar waarschuwt ook dat dat geen zekerheidje is. "Zeg mij niet dat Vitesse en Utrecht er niet uit kunnen gaan. Ook die clubs kunnen straks zomaar het haasje zijn. Alles valt of staat tenslotte met rust en stabiliteit", aldus Nijland.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
11/08
FC Utrecht
14:30
PEC Zwolle
za
17/08
SC Heerenveen
16:30
FC Utrecht
za
24/08
NAC Breda
21:00
FC Utrecht
zo
1/09
FC Utrecht
12:15
FC Twente
zo
15/09
Ajax
14:30
FC Utrecht
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
3 AZ 0 0 0
4 FC Groningen 0 0 0
5 FC Twente 0 0 0
6 FC Utrecht 0 0 0
7 Feyenoord 0 0 0
8 Fortuna Sittard 0 0 0
9 Go Ahead Eagles 0 0 0
Bekijk de hele stand