Go Ahead wint zaak van FC Utrecht en verdient flink aan Brouwers

Luuk Brouwers baalt
Luuk Brouwers baalt Foto: © Pro Shots

De transfer van Luuk Brouwers van FC Utrecht naar SC Heerenveen levert Go Ahead Eagles een flink bedrag op. Dat is de uitkomst van een zaak die de Deventenaren aanspanden bij de arbitragecommissie van de KNVB.

Het totaalbedrag dat Go Ahead Eagles nu gaat overhouden aan de transfer, kan oplopen tot meer dan een miljoen euro. Brouwers transfereerde in de zomer van 2022 van Go Ahead naat FC Utrecht, voor een bedrag van 750.000 euro. De clubs maakten daarbij een afspraak over de eventuele doorverkoop van de middenvelder. De eerste 500.000 euro zou voor Go Ahead zijn, en daarna volgde een percentage van 12,5 procent over het restant.

Een jaar later ging Brouwers naar SC Heerenveen. De Friezen huurden de middenvelder, waarbij hij een jaar later definitief de overstap zou maken. De transfersom werd uiteindelijk bepaald op basis van 'wedstrijdbonussen'. FC Utrecht kreeg onder meer 130.00 euro voor elke vijf duels die Brouwers voor Heerenveen ging spelen. Ook kregen ze een vergoeding van 225.000 euro, omdat Heerenveen zich handhaafde in de Eredivisie.

Brouwers speelde al snel vijf duels voor Heerenveen, en Go Ahead vond in oktober 2023 al dat zei aanspraak maakten op een vergoeding. De club stuurde een factuur van 130.000 euro naar Utrecht. De Domstedelingen besloten dat bedrag niet te betalen, omdat er volgens de club alleen afspraken waren gemaakt over een vaste transfersom. Dat vond Go Ahead niet en zij stapten naar de arbitragecommissie. Die oordeelde in het voordeel van Go Ahead.

FC Utrecht zou namelijk, op het moment van de deal, geen verschil hebben gemaakt tussen een vaste of variabele transfersom. Go Ahead heeft daarom recht op de eerste 500.000 euro van de transfersom die FC Utrecht ontving van SC Heerenveen.

Lees meer:
0 reacties