Fraser: "Ons huis grensde aan een moeras. Er zaten krokodillen"

Henk Fraser
Henk Fraser Foto: © Orange Pictures

Fraser herinnert zich die eerste jaren in Suriname nog goed. Deze winter gaat hij eindelijk weer eens terug naar het land waar zijn roots liggen.

"Het is bijzonder hoe het menselijk brein werkt. Heel veel dingen vergeet je. Uit mijn periode als voetballer bijvoorbeeld. Vliegvelden, stadions, zelfs wedstrijden. Maar uit mijn jeugd weet ik nog opvallend veel. We woonden op een erf en ons huis stond op van die lage paaltjes. De oprit stond vol mangobomen. Eenmaal rijp vielen ze op de grond. Als ik nu de geur van mango ruik, ben ik weer helemaal terug in die tijd. We hadden een huisdier. Ik had een klein aapje, net zoals Pippi Langkous. Hij liep los in mijn kamer, maar zat ook geregeld aan een riempje. Dat was in mijn herinneringen vrij normaal", vertelt hij bij Voetbal International.

Zijn omgeving staat hem nog goed bij. "Ons huis grensde aan een moeras. Dat bestond uit allemaal kleine eilandjes. Ik herinner me nog de keren dat mijn oudere neven langskwamen. Dan sprongen ze van eiland naar eiland. Ongevaarlijk was dat niet. Er zaten krokodillen. Als ze eieren hadden gelegd of jongen hadden, konden ze heel agressief zijn. Dan kwamen ze helemaal los op hun achterpoten. Dat ik het me nog zo levendig herinner, komt vooral voort uit angst. Ik was een jaar of vijf en bekeek het van een afstandje, vanaf een veilig eilandje. Het grappige is dat ik nu met diezelfde neven het oerwoud inga."

Voor hem speelde alles wat hij zag een grote rol. "De natuur was een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Onze vader nam ons vaak mee naar een gebied dat Blauwe Berg heet. Die naam heeft het gekregen omdat je een blauwe gloed ziet. Het was ongerepte natuur, oerwoud. Op een dag hoorde ik een enorm geluid. Dat was zó beangstigend... Bleek er een jaguar naast de auto te staan. Dat maakte als klein jongetje ontegenzeggelijk veel indruk."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo 2 okt. 2022, 14:30
Eredivisie
Excelsior -
-
FC Utrecht -
zo 9 okt. 2022, 14:30
Eredivisie
FC Utrecht -
-
AZ -
zo 16 okt. 2022, 14:30
Eredivisie
PSV -
-
FC Utrecht -
zo 23 okt. 2022, 16:45
Eredivisie
FC Utrecht -
-
Sparta Rotterdam -
za 29 okt. 2022, 16:30
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
FC Utrecht -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 Sparta Rotterdam 7 1 10
8 RKC Waalwijk 7 5 9
9 FC Utrecht 7 -1 9
10 Excelsior 7 -8 9
11 NEC 7 2 8
Bekijk de hele stand