Fraser: "Ik ken geen vooroordelen en kan me makkelijk aanpassen"

Henk Fraser
Henk Fraser Foto: © Pro Shots

Henk Fraser moeder is een Arowak, een native American. Zijn vader een halfbloed. Nog altijd hoopt hij ooit weer terug te gaan naar Suriname.

"Een mix van alles", vertelt Fraser bij Voetbal International. "Hij heeft kroeshaar, een bruine kop maar zijn lichaam is zo wit als de pest." Recent dook hij in de familiegeschiedenis ook Joods én Schots bloed kwamen voor bij zijn vader. "In de voorbereiding op dit seizoen speelden we tegen het Schotse Queens Park FC. Fraser, reageerde een Schot verrast. “You might have a castle in Scotland”. Mijn diverse achtergrond zorgt ervoor dat ik nooit problemen heb gehad met relaties tot kleur. Ik ken geen vooroordelen en heb me altijd makkelijk aan kunnen passen. In mijn familie zitten bovendien veel boeroes (witte Surinamers, red.)."

Hij herinnert zich zijn opvoeding nog goed. "Mijn vader was streng. Vroeger heb ik echt wel gedacht: Hoe hard en streng is deze man? Later begrijp je dat juist die periode je vormt. Ik heb ontzettend veel respect voor mijn ouders. In die tijd heb ik een sterk rechtvaardigheidsgevoel ontwikkeld. Dat heb ik altijd met me meegedragen. Nu ik ouder word, begrijp ik steeds beter dat mijn rechtvaardigheidsgevoel mijn perceptie is. Ik heb geleerd er beter mee om te gaan, me minder druk te maken. Of anders gewoon even weg te lopen."

Als voetballer leerde hij een andere wereld kennen. "Dat was als voetballer wel anders. Dan was er een speler die ploeggenoten als Taument en Blinker, jongens die mij aan het hart gaan, maar bleef schoppen. Dan wist ik zeker: die is van mij. Die ga ik nu een rotschop verkopen. Dat voelde dan rechtvaardig."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo 2 okt. 2022, 14:30
Eredivisie
Excelsior -
-
FC Utrecht -
zo 9 okt. 2022, 14:30
Eredivisie
FC Utrecht -
-
AZ -
zo 16 okt. 2022, 14:30
Eredivisie
PSV -
-
FC Utrecht -
zo 23 okt. 2022, 16:45
Eredivisie
FC Utrecht -
-
Sparta Rotterdam -
za 29 okt. 2022, 16:30
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
FC Utrecht -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 Sparta Rotterdam 7 1 10
8 RKC Waalwijk 7 5 9
9 FC Utrecht 7 -1 9
10 Excelsior 7 -8 9
11 NEC 7 2 8
Bekijk de hele stand