Fortuna Sittard wil FC Utrecht achterna: "Dat potentieel ís er"

Atilla Aytekin
Atilla Aytekin Foto: © Pro Shots

Fortuna Sittard wil zich gaan mengen in de subtop van de Eredivisie. Principion Holding B.V. van voorzitter Atilla Aytekin krijgt een meerderheidsbelang in de Limburgse club. De overname ligt momenteel ter goedkeuring bij de licentiecommissie van de KNVB.

Aytekin heeft grootse plannen met Fortuna. "Je kunt de Nederlandse clubs qua begroting verdelen in drie groepen", schetst hij in gesprek met Voetbal International. "De topclubs zitten in een range van 80 tot 120 miljoen euro. Subtoppers als FC Twente, FC Utrecht en AZ werken met tussen de 20 en 30 miljoen. Dan heb je de rest, allemaal ergens tussen de 7,5 en 15 miljoen."

"Wij willen met Fortuna (huidige begroting negen miljoen, red.) qua budget binnen drie jaar in de subtop spelen. En Europees voetbal halen. Niet toevallig een keer, maar structureel", aldus Aytekin, die denkt dat de plannen realiseerbaar zijn met Fortuna Sittard. "Dat potentieel ís er. De grootte van de stad zegt niet alles. AZ begon ook heel klein. Net als FC Twente. Alles draait om het plan en de mensen. Je moet slim zijn, dát telt."

Aytekin heeft een duidelijk plan met Fortuna. "In drie jaar moeten wij qua inkomsten naar de 25 miljoen", geeft hij aan. "Wij kunnen meer halen uit media, sponsoring, publiek; de merchandising is gigantisch laag. En online is er natuurlijk veel meer geld te genereren. Wat we daarnaast van plan zijn, is investeren in een netwerk van clubs. Uit verschillende landen, allemaal van vergelijkbaar niveau."

"Die kunnen elkaar helpen, bijvoorbeeld met interne transfers. Spelers kunnen in Nederland technische bagage verzamelen, naar Duitsland om fysiek aan te sterken, naar Denemarken of Zweden voor tactische scholing, noem maar op. Als de ene club zonder trainer zit, moeten we die ook uit dat netwerk kunnen halen. In vijf of zes Europese competities willen wij een soort Fortuna overnemen", aldus de voorzitter.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo 2 okt. 2022, 14:30
Eredivisie
Excelsior -
-
FC Utrecht -
zo 9 okt. 2022, 14:30
Eredivisie
FC Utrecht -
-
AZ -
zo 16 okt. 2022, 14:30
Eredivisie
PSV -
-
FC Utrecht -
zo 23 okt. 2022, 16:45
Eredivisie
FC Utrecht -
-
Sparta Rotterdam -
za 29 okt. 2022, 16:30
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
FC Utrecht -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 Sparta Rotterdam 7 1 10
8 RKC Waalwijk 7 5 9
9 FC Utrecht 7 -1 9
10 Excelsior 7 -8 9
11 NEC 7 2 8
Bekijk de hele stand