FC Utrecht wil nóg betere scouting: "We zijn erg enthousiast"

FC Utrecht-logo
FC Utrecht-logo Foto: © Pro Shots

FC Utrecht zet bij de scouting en selectie van jeugdspelers vanaf nu een door BrainsFirst ontwikkelde tool in. Dat moet FC Utrecht helpen bij het krijgen van een beter en uitgebreider beeld van talentvolle spelers en hun kwaliteiten.

FC Utrecht is daartoe een samenwerking aangegaan met het Nederlandse BrainsFirst. Hoofd Jeugdopleidingen Robin Pronk is content. "We zijn voortdurend op zoek naar relevante innovatie en zien cognitieve data van een toekomstige professionele voetballer als een toegevoegde waarde voor ons", aldus Pronk via de clubkanalen. "Wij willen de kwaliteiten en capaciteiten van talentvolle spelers zo compleet mogelijk in beeld hebben en zo goed en vroeg mogelijk begrijpen en inschatten wat de kans is dat talenten voldoen aan de hoge eisen van het professionele voetbal. Het door BrainsFirst ontwikkelde platform helpt ons hierbij."

BrainsFirst heeft al gewerkt met PSV, Feyenoord, AZ en de KNVB. "We zijn erg enthousiast om nu ook met deze legendarische club samen te werken", zegt oprichter Eric Castien van BrainsFirst. "Wanneer (jeugd)spelers onze breingames spelen, worden gegevens verzameld en wordt een uniek representatief breinprofiel gemaakt. Iedereen is ergens goed in en ergens minder goed in. De door ons ontwikkelde games geven daarin meer inzicht."

Hij legt uit wat de voordelen zijn: "Bij talentherkenning wordt vaak de huidige prestatie van een jonge speler als belangrijkste indicator genomen, terwijl dit een sterke bias heeft, zoals fysieke rijpheid. Spelers met een biologisch voordeel op vijftienjarige leeftijd zijn op dat moment misschien beter dan hun teamgenoten."

"Ze worden vaak gezien als de grote talenten van hun generatie, maar enkele jaren later worden ze meestal fysiek ingehaald door hun leeftijdsgenoten. Door een cognitieve component toe te voegen aan talentherkenning, krijg je als club een beter inzicht of iemand ook op dat gebied voorloopt. Hierdoor kun je het grotere plaatje zien", besluit Castien.

Lees meer:
0 reacties