FC Utrecht-speelster Groenendijk: "Weinig vooruitgang qua inkomsten"

Tami Groenendijk (FC Utrecht) aan de bal tegen ADO Den Haag
Tami Groenendijk (FC Utrecht) aan de bal tegen ADO Den Haag Foto: © Pro Shots

De speelsters uit de Azerion Vrouwen Eredivisie riepen afgelopen weekend op tot betere betaling. De meerderheid van de speelsters worden momenteel niet betaald, zo bleek uit het statement.

"Sterker nog: het grootste gedeelte van de speelsters krijgt slechts een onkostenvergoeding. Van de twaalf clubs in de Eredivisie heeft slechts één club al haar speelsters fulltime in dienst", werd er geschreven. Tami Groenendijk, speelster van FC Utrecht, ontvangt op dit moment alleen een onkostenvergoeding.

"Het scheelt dat ik op dit moment nog studeer en bij mijn ouders woon, maar doordat ik zo veel train, heb ik ook geen tijd om te werken. Ik zal dus straks m'n weg moeten zien te vinden als ik eenmaal uit huis ga", vertelt de middenveldster aan RTV Utrecht.

Dat ze geen salaris ontvangt van haar club, vindt ze lastig. "Ik heb het er veel met m'n ouders over en op een gegeven moment moet je wel prioriteiten gaan stellen. Of nog harder gaan trainen en nog beter worden om op een hoger niveau te komen om zo meer te gaan verdienen."

"Maar tegelijkertijd hoop ik ook dat het vrouwenvoetbal een beetje gaat veranderen en dat er misschien wat gedaan gaat worden na dit statement", zegt Groenendijk, die van mening is dat er meer geld naar het vrouwenvoetbal moet. "En dan heb ik het echt niet over de bedragen die mannen ontvangen, want ik snap best dat dat veel populairder is en beter wordt bekeken. Maar je kunt het wel iets meer naar elkaar toetrekken, dat je in ieder geval een eerlijk bedrag geeft voor alle uren die we erin steken."

De speelster van FC Utrecht is blij met het gezamenlijke statement: "Het vrouwenvoetbal wordt steeds groter, maar voor m'n gevoel is er weinig vooruitgang qua inkomsten. Dus ik denk dat er met deze actie wat meer aandacht voor komt en dat de KNVB en de sponsoren misschien wel aan het denken worden gezet. Veel mensen weten denk ik ook niet dat er heel veel speelsters zijn die naast het voetbal gewoon nog werken of studeren. Dus het is goed dat we dat kenbaar maken. Dit is dus een mooie stap."

Lees meer:
0 reacties