FC Utrecht lanceert documentaire tegen spreekkoren in het stadion

Bunnikside
Bunnikside Foto: © Orange Pictures

FC Utrecht heeft op zaterdag 4 mei, de dag van de Nationale Dodenherdenking, een documentaire gelanceerd. In samenwerking met de Anne Frank Stichting en Stichting JoU laat de club zien wat ze doen tegen spreekkoren.

In de documentaire komt FC Utrecht-supporter Elja Schwarz aan het woord. Vanwege de spreekkoren kwam hij lang niet in Stadion Galgenwaard. Hij geeft in de documentaire aan dat in de spreekkoren van andere supporters joden worden uitgescholden en verwezen naar de gaskamer. Dat sneed bij Schwarz door zijn ziel.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de overgrootmoeder van de FC Utrecht-supporter afgevoerd naar het vernietigingskamp Auschwitz waar zij werd vermoord. De overgrootmoeder van Schwarz was Paulina Polak-Gans. De FC Utrecht-supporter deelt regelmatig zijn verhaal met medesupporters bij het Namenmonument vlakbij het Spoorwegmuseum waar ook de naam van zijn overgrootmoeder staat. Schwarz geeft aan dat zijn praatje altijd indruk maakt. Fans realiseren zich wat spreekkoren met hun Joodse medesupporters kunnen doen.

Lees meer:
0 reacties