'FC Utrecht in grote financiële problemen': "Een aardig bloedbad"

Tom Knipping
Tom Knipping Foto: © FC Bankzaken van Voetbal International

In een nieuwe aflevering van FC Bankzaken duiken Tom Knipping en Bart Frouws in de financiële huishouding van FC Utrecht. Knipping heeft zich verdiept in de zaak en ziet dat FC Utrecht er heel slecht voorstaat op financieel vlak.

In FC Bankzaken vertelt Knipping het volgende. "Als we de kleuren van de cijfers zien dan is het een aardig bloedbad. Dat heeft FC Utrecht ook wel een beetje aan zichzelf te wijten, denk ik. Omdat ze ook niet het complete plaatje naar hun supporters en sponsors. Ze zijn toch een beetje met een mooi weer verhaal gekomen. Er was een tweet van Jop Gulikers, die heeft in het verleden wat bij de KNVB gedaan en die werkt tegenwoordig bij Hogeschool Arnhem Nijmegen. En die brengt ook elk jaar een rapport uit waar ze alle clubs doorlichten. Hij zei toen FC Utrecht de cijfers presenteerde stond er geen netto resultaat in, maar wel wel 'stijgende omzet en toenemende populariteit', dat was de kop. Vervolgens maakten ze ook die dag bekend dat het stadion was aangekocht. Natuurlijk wel een opmerkelijke zet en nieuwswaardig."

Hoewel Knipping het eerst wat aangedikt leek, kwam hij erachter dat het klopte. "Wat volledig ondersneeuwde was het dramatische financiële resultaat wat ze opnieuw hadden geboekt. Gulikers noemde dat begraven van slecht nieuws in optima forma. Toen dacht ik dat is misschien wel overdreven, maar nu ik het verslag heb doorgenomen kan ik het eigenlijk niet anders dan volledig met ze eens zijn", besluit de journalist.

Ook haalt Knipping cijfers naar voren in een samenvatting. "Omzet is 27,8 miljoen exclusief transfers. Je ziet dat de uitgaven met 37,8 miljoen zo'n 10 miljoen euro hoger zijn. Een operationeel resultaat van -10 miljoen. Om even aan te geven hoe dramatisch het is. Alleen PSV heeft het slechter gedaan. PSV is natuurlijk wel een club met 100 miljoen euro omzet. Dus als je het zo bekijkt heeft Utrecht het het slechtst gedaan van alle Eredivisieclubs. Alleen Vitesse zou er nog overheen kunnen gaan als ze de jaarcijfers presenteren. Die komen voorlopig nog niet, want die moeten nog ondertekend worden door de accountant en dat is nog niet gebeurd. Dus 10 miljoen tekort, dat moet goed gemaakt met transfers. Dat resultaat was 4,7 miljoen in de plus. Dat is best oké, maar bij lange na niet voldoende om 10 miljoen mee af te dekken. Het netto resultaat na belastingen is -6 miljoen waarmee het eigen vermogen gekelderd is naar -15,4 miljoen", besluit Knipping.

Lees meer:
0 reacties