FC Utrecht-directeur over transferstrategie: "Vinden van balans"

Jordy Zuidam
Jordy Zuidam Foto: © Pro Shots

Het nieuwe seizoen is nog niet eens begonnen en FC Utrecht heeft al vijf aankopen gedaan. Technisch directeur Jordy Zuidam geeft aan dat deze transfergekte een bewuste keuze is geweest.

In De Telegraaf legt hij uit waarom FC Utrecht al zoveel spelers heeft gekocht. "Omdat wij niet de middelen hebben om transfersommen van 3 à 4 miljoen euro neer te tellen, mikken we op transfervrije spelers met een interessant profiel. Dan heb je het over spelers, die de leeftijd en potentie hebben om zich door te ontwikkelen. Om die jongens ervan te overtuigen voor FC Utrecht te kiezen, doorloop je een heel traject. Met een speler als Blake zijn we driekwart jaar bezig geweest. In deze fase van de window nemen transfervrije spelers een beslissing over hun toekomst en dan lijkt het net of het achter elkaar binnenvalt, maar daar zijn we al maanden mee bezig."

Zuidam vindt dat FC Utrecht veel kan betekenen voor voetballers. "Je merkt dat door de mooie stappen die spelers als Sébastien Haller, Quinten Timber en Sofyan Amrabat vanuit FC Utrecht hebben kunnen zetten, veel talenten ons zien als een goede club om zich door te ontwikkelen."

Toch zijn er nog steeds geen spelers verkocht. Ook hier is goed over nagedacht. "We hebben de ervaring, dat uitgaande transfers pas laat in de window kunnen vallen. Als je dan nog op zoek moet naar vervangers, dan ben je te laat. Zeker als je je voornamelijk richt op transfervrije spelers. Bovendien calculeren we het vertrek van sommige spelers in en willen we onze trainer Michael Silberbauer in de voorbereiding de gelegenheid geven om al zoveel mogelijk met een vaste kern van spelers, die komend seizoen uitkomen voor FC Utrecht, te werken, zodat hij het geraamte van het nieuwe elftal neer kan zetten. Daarom vinden we het belangrijk, dat de selectie in een vroegtijdig stadium al zoveel mogelijk vorm krijgt", zegt Zuidam

De technisch directeur vreest niet voor een te grote selectie. "Je moet niet vergeten, dat er ook al behoorlijk wat spelers zijn vertrokken. Jongens die we gehuurd hadden, zoals Naoki Maeda, Vasilios Barkas, Amin Younes en Ramon Hendriks. Spelers die transfervrij zijn vertrokken, zoals Django Warmerdam en Thijmen Nijhuis. En jongens, die een aflopend contract hebben, met wie we nog mee in gesprek zijn, maar die nog geen beslissing over hun toekomst hebben genomen, zoals Sander van de Streek en Bas Dost. Wij oriënteren ons ook op de invulling van die posities."

Er moet bij FC Utrecht nog veel geld binnenkomen om rond te komen. "Het is duidelijk dat we een groot aantal spelers hebben voor wie veel interesse is. Dat geldt natuurlijk voor Eredivisietopscorer Tasos Douvikas, maar ook voor Taylor Booth en Othmane Boussaid. En die interesse is er ook al voor Can Bozdogan en Modibo Sagnan, twee spelers van wie we vorige maand de optie tot koop hebben gelicht. Om jaarlijks het exploitatietekort van 8,5 miljoen euro weg te werken, moeten we elk jaar voor zo’n 12 miljoen euro verkopen, omdat het bij transfers om netto bedragen gaat en er ook een deel wegvloeit naar spelers, zaakwaarnemers en opleidingsvergoedingen. Het is de afgelopen jaren steeds gelukt om die 12 miljoen euro te halen en we zijn optimistisch gestemd dat het ook voor komend seizoen gaat lukken gezien de interesse die er al is", geeft Zuidam aan.

FC Utrecht gaat steevast voor de winst, maar moet zijn beste spelers vaak ook verkopen. Dit is niet altijd makkelijk. "De kunst is om altijd een balans te vinden tussen het ontwikkelen van talenten, die de club in de toekomst aan transferinkomsten kunnen helpen, en spelers, die er direct staan en ervoor zorgen, dat we stabiel blijven presteren. Naar dat evenwicht zijn we altijd op zoek", aldus Zuidam.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
14/04
FC Utrecht
14:30
Go Ahead Eagles
zo
28/04
RKC Waalwijk
14:30
FC Utrecht
zo
5/05
FC Utrecht
14:30
Vitesse
zo
12/05
FC Utrecht
14:30
Sparta Rotterdam
zo
19/05
AZ
14:30
FC Utrecht
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
5 NEC 29 15 46
6 Ajax 29 6 45
7 Go Ahead Eagles 29 6 42
8 FC Utrecht 29 1 42
9 Sparta Rotterdam 29 1 37
10 Fortuna Sittard 29 -17 35
11 SC Heerenveen 29 -8 33
Bekijk de hele stand