"FC Utrecht bungelt onderaan in het winst- en verliesklassement"

De Galgenwaard van FC Utrecht
De Galgenwaard van FC Utrecht Foto: © Pro Shots

De jaarcijfers van de meeste Eredivisieclubs zijn inmiddels gepresenteerd. FC Utrecht komt er bekaaid vanaf. De Domstedelingen scoren in veel categorieën bijzonder slecht ten opzichte van andere clubs in de Eredivisie.

"Met een verlies van zes miljoen bungelt FC Utrecht onderaan in het winst- en verliesklassement. Verrassend is dat niet, want met veertien verliezen in vijftien seizoenen is FC Utrecht een garantie voor verdampte miljoenen. Mogelijk verlaat de door Frans van Seumeren gesteunde club de laatste plaats in dit klassement nog als Vitesse zijn cijfers heeft gepresenteerd", weet Tom Knipping van Voetbal International. "In relatieve zin waren de tekorten bij SC Heerenveen en FC Utrecht het opvallendst. De kosten lagen daar 40 respectievelijk 36 procent hoger dan de inkomsten."

Qua omzet is FC Utrecht zesde, ruim onder FC Twente en ruim boven SC Heerenveen. "Nu FC Groningen is weggevallen en daarvoor geen club van vergelijkbare grootte is teruggekomen, bivakkeert de nummer zes FC Utrecht in een soort niemandsland, met een omzet die richting de dertig miljoen gaat. Veel minder dan de nummer vijf FC Twente, maar veel meer dan de eerste belager SC Heerenveen. Vanaf plek zeven zijn de verschillen beperkt. Alle overige clubs verdienen tien tot twintig miljoen euro.

Dat FC Utrecht tekorten heeft is echter niet erg. "In de Eredivisie mogen clubs zonder limiet geld in hun clubs pompen. FC Utrecht, Vitesse en Fortuna Sittard mogen in theorie wel honderd miljoen tekort komen. Zolang de eigenaren garanderen dat ze de tekorten aanzuiveren, vindt de KNVB het goed, aangezien de bond vooral garanties wil voor het uitspelen van de competitie."

Lees meer:
0 reacties