"Fans stoppen dingen op plekken waarvan je denkt: dat kan nooit"

Een sfeeractie in stadion Galgenwaard
Een sfeeractie in stadion Galgenwaard Foto: © Orange Pictures

Ria Sangers is al bijna 25 jaar steward bij FC Utrecht. Na dit seizoen stopt ze er echter mee. In gesprek met het Algemeen Dagblad blikt ze terug op al die jaren.

Een steward bij een voetbalwedstrijd zorgt ervoor dat het veilig is voor de toeschouwers. Ook grijpen zij in als fans zich misdragen. Sangers staat bijna altijd op haar vaste plek bij familievak A. “Op een gegeven moment ben je een vertrouwd gezicht dat er altijd is. Je bent een aanspreekpunt, vooral als je er jaren staat.”

Ze vindt haar job bij de club dan ook erg leuk. “Ik heb vroeger op een middelbare school gewerkt in Utrecht en de laatste jaren komen de leerlingen van toen nu met hun eigen kinderen naar de wedstrijden. Na twintig jaar herkennen ze mij nog steeds, dat is ontzettend leuk.”

Het is dan wel een vrijwilligersbaan. Toch word je niet zomaar steward bij een voetbalclub. “Je moet alle regels kennen, welke boetes bij die regels horen en wat er allemaal wel en niet mee naar binnen mag. We kregen zelfs cursussen van ervaren politieagenten.

Zo moeten ook de fans gefouilleerd worden voor ze het stadion in mogen. “Ze stoppen dingen op plekken waarvan je nooit zou denken dat ze het daarin zouden stoppen. Vaak zijn dit plekken waar wij als stewards niet mogen komen, maar andere voorbeelden zijn ook in de kraag van een jas, in een pakje sigaretten of shag, of in hun laarzen”, besluit Ria.

Lees meer:
0 reacties