Exclusief! Het verhaal van Iqbal: Van Old Trafford naar de Galgenwaard

Zidane Iqbal
Zidane Iqbal Foto: © UtrechtFans

FC Utrecht stuntte afgelopen zomer met de komst van Zidane Iqbal. De middenvelder, die overkwam van Manchester United, zorgde voor volle krantenkoppen in zowel Nederland als Engeland. Maar wie is dit grote talent nou eigenlijk? En waarom is hij zo populair? We spraken de Iraakse journalist Minas Suhail en de Iraaks-Nederlandse Salam over de talentvolle middenvelder.

Eerst even over de nog prille carrière van Zidane. De Iraaks-Engelse voetballer groeide op in Manchester. Hij begon bij Sale United FC waar hij al gauw de overstap maakte naar Manchester United. In 2022 maakte hij zijn debuut in het nationale team van Irak (onder voormalig FC Utrecht-trainer Željko Petrović). Afgelopen zomer maakte hij de overstap naar FC Utrecht.

Salam is een Nederlandse inwoner, maar komt uit Irak. Toen hij hoorde dat Zidane Iqbal kwam voetballen bij FC Utrecht wist hij het meteen, hier gaat het publiek blij mee zijn. "Ik was gelijk enthousiast. Wij wisten wat hij te bieden had." Hij kreeg in de zomer voor zijn komst naar FC Utrecht de kans van Erik ten Hag om zich te laten zien in het voorseizoen bij Manchester United. Daar zien ze hem schitteren en iedereen loopt met hem weg. Toch kwam de Irakees daarna niet meer aan speeltijd toe. "Vond ik best vreemd. Ten Hag staat toch echt bekend om het feit dat hij talenten de kans geeft", aldus Salam.

"Ik denk dat we nooit meer zo'n groot talent zullen hebben uit Irak"
Salam

Sinds zijn komst is het alleen op social media al een enorm succes. De socials van FC Utrecht zijn met duizenden volgers gestegen. Maar ook in het stadion zorgt het voor meer internationaal bekijks. Suhail is journalist en komt uit Irak en is al meerdere keren in Stadion Galgenwaard geweest. "We komen speciaal voor hem naar FC Utrecht. Het is een groot talent en een aardige jongen", meent de journalist.

Salam begrijpt maar al te goed waarom hij zo populair is. "Irak staat bekend om zijn vele oorlogen die het land heeft meegemaakt. Het volk kon zijn vreugde nergens in kwijt", vervolgt de Irakees. "Hij is onze parel, ik denk dat we nooit meer zo'n groot talent zullen hebben uit Irak. Dat zien ook de Iraakse voetbalsupporters en daarom is hij zo populair."

Zidane Iqbal is een hele rustige jongen, ziet ook Salam. "Hij is heel cool. Hij wil rust en structuur in z'n leven. Dat zie je ook terug op het veld. Voor zover ik hem ken is het een hele vrolijke jongen. Altijd met een grote lach op zijn gezicht." Salam sluit dan ook af met lovende woorden: "Zidane Iqbal is onze superster. We zien hem als de 'next best'. Wij houden van hem."

Lees meer:
0 reacties