"De oplossing van FC Utrecht slaat helemaal nergens op"

FC Utrecht-supporters proberen het veld op te komen
FC Utrecht-supporters proberen het veld op te komen Foto: © BSR Agency

Sjoerd Mossou ergerde zich afgelopen week aan de rellen bij FC Utrecht, maar ook aan de oplossing, zo schrijft hij in zijn column in het Algemeen Dagblad. Volgens hem slaat het nergens op om het collectief te straffen.

"Nadat de Galgenwaard zondag het toneel was geworden van een trieste veldslag, compleet met rondvliegende stenen, vuurwerk en putdeksels, besloot burgemeester Sharon Dijksma dat het genoeg was geweest", begint Mossou zijn column. FC Utrecht moet zijn eerstvolgende thuiswedstrijd zonder publiek spelen, een straf opgelegd door de eigen gemeente. ,,Ik zal ook niet schromen bij andere wedstrijden geen publiek toe te staan,’’ zei de burgemeester fel."

"Voor iedereen die niets van voetbal of voetbalpubliek snapt, zal dat volkomen logisch hebben geklonken", gaat hij verder. "Voor de bühne ziet het er daadkrachtig en heel ferm uit namelijk. ‘Laten we dat asociale voetbal eens eventjes keihard aanpakken.’ Het punt is alleen: het gaat niets oplossen. Sterker, het slaat nergens op. Zoals de rellen laatst bij de UvA nagenoeg niets van doen hadden met het Amsterdamse studentenleven in bredere zin, zo zeggen deze Utrechtse rellen nagenoeg niets over voetbal, voetbalpubliek of FC Utrecht in het algemeen."

"Het is even pijnlijk als evident: we leven in een tijd waar anarchisten, idioten, hooligans en gefrustreerden hun woede voortdurend trachten uit te venten, bij voorkeur middenin het publieke domein. Dat is een gigantisch maatschappelijk probleem, géén specifiek studenten- of voetbalverhaal. De oplossing is niet eenvoudig natuurlijk, maar wat glashelder is: collectief straffen is kansloze symptoombestrijding, met averechts effect bovendien."

"Zondagmiddag gingen pakweg 24.750 mensen met alle goede bedoelingen naar de Galgenwaard. Ze deden werkelijk niets verkeerd, zoals dat vrijwel altijd geldt voor 99,8 procent van de voetbalfans in Nederland. Ook hier kaapte een minderheid het moment. Ook hier ging het eerst om opgefokte aandachttrekkerij, daarna om het creëren van chaos. Ook hier stond de meerderheid machteloos, inclusief de directie van FC Utrecht, zeker toen het vooral búiten het stadion losging", besluit hij. 

Lees meer:
0 reacties