Burgemeester Utrecht wil schade gaan verhalen op relschoppers zelf

Rellen in het stadion bij FC Utrecht
Rellen in het stadion bij FC Utrecht Foto: © Pro Shots

Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht, wil de aangebrachte schade door FC Utrecht-supporters gaan verhalen op de relschoppers zelf, zo schrijft RTV Utrecht. Toch blijkt dat een erg lastige opgave, zo vertelt het Verbond van Verzekeraars.

Vorige week liep het volledig uit de hand bij de wedstrijd FC Utrecht-Go Ahead Eagles. Supporters van de Utrechtse club trokken onder andere stenen uit de grond en gooiden die naar de politie. Ook werden er fietsen naar ME-busjes gegooid. Meerdere agenten raakten gewond.

Hoe groot de schade is, is nog onduidelijk. Wel wil de burgemeester de relschoppers aansprakelijk stellen. Al blijkt dat nog best lastig. "Dat blijkt in de praktijk lastig, omdat het moeilijk is om vast te stellen dat iemand daadwerkelijk schuldig is", zegt woordvoerder Elias van Hees van het Verbond van Verzekeraars. De schade kan pas worden verhaald, als definitief vaststaat dat een persoon de schade daadwerkelijk heeft toegebracht.

De gemeente, politie en FC Utrecht zijn momenteel samen bezig om de daders te identificeren, zodat ze kunnen worden vervolgd. Dat is nog een flinke klus: het gaat volgens de burgemeester om enkele honderden daders. In dit soort situaties zijn de relschoppers niet altijd direct herkenbaar. "Mensen zijn vaak vermomd, of in groepjes actief", zegt Van Hees.

Zelfs als iemand wordt vervolgd, is het niet vanzelfsprekend dat de schade altijd kan worden verhaald. "Een verzekeraar kijkt per geval of het zin heeft om de schade op een relschopper te verhalen. Het moet in ieder geval luid en duidelijk zijn dat iemand het gedaan heeft, anders heeft het verhalen van de schade geen zin", zegt Van Hees.

Lees meer:
0 reacties