Burgemeester Utrecht: "Voetbalrellen hadden fataal kunnen zijn"

Rellen bij De Galgenwaard
Rellen bij De Galgenwaard Foto: © Screenshot X

Agenten hebben zondag voor hun leven moeten vrezen tijdens de rellen bij stadion Galgenwaard in Utrecht. Dat zei burgemeester Sharon Dijksma maandagavond in Nieuwsuur.

"Er zijn drie keer onafhankelijk van elkaar situaties geweest waarbij agenten zó in het nauw waren, dat ze waarschuwingsschoten hebben moeten lossen. Zij vertelden later dat het volgende schot een gericht schot had moeten zijn. Het had zeker anders kunnen aflopen."

Tijdens de wedstrijd was er al onrust in het stadion, maar na afloop ontstonden er buiten rellen. Volgens de burgemeester gooiden supporters onder andere met stenen, putdeksels, fietsen en vuurwerk. "Een van de agenten kreeg een stuk leisteen tegen zijn hoofd. Als dat een steward was geweest of een willekeurige omstander die geen hoofdbescherming had gedragen, dan hadden we denk ik echt een dode te betreuren gehad."

Op maandag werd aangekondigd dat bij de volgende thuiswedstrijd van FC Utrecht in de Eredivisie geen supporters op de tribunes zullen zitten. "De extreme hoeveelheid geweld die tot uitbarsting kwam, vraagt om een streep in het zand", aldus Dijksma.

De burgemeester verklaarde dat er verder onderzoek wordt gedaan naar welke juridische maatregelen nog kunnen worden genomen. "Daar hebben we ook bestuurlijke rapportages van de politie en bewijslast voor nodig, want mensen hebben ook rechten in dit land. Dat betekent dat we goed onderzocht moeten hebben of het ook kan. Dat vind ik wel belangrijk, want als je die streep zet, moet je ook kunnen doorzetten. Anders word je ongeloofwaardig."

Lees meer:
0 reacties