Burgemeester duidelijk: "Tel ook je zegeningen als profvoetbal"

Stadion Galgenwaard
Stadion Galgenwaard Foto: © Pro Shots

De burgemeesters met een betaald voetbalclub in hun stad zitten vrijdag bij elkaar. Ze bespreken dan de 'noodkreet' van de voetbalclubs om de stadions weer open te gooien. De clubs dreigen vanaf 28 januari weer publiek toe te laten.

De KNVB gaf woensdag aan dat de Nederlandse clubs vorig seizoen 219 miljoen euro minder omzet hadden, waarvan 155 miljoen euro een direct gevolg is van de coronapandemie. "Ik snap de zorgen van de clubs heel goed", stelt voetbalburgemeester Paul Depla van Breda in het Algemeen Dagblad.

"Tegelijkertijd zijn de meeste sectoren veel harder getroffen dan het profvoetbal", meent hij. "Een concert in het Concertgebouw wordt niet uitgezonden via ESPN. Nachtcafés zijn al 22 maanden dicht. Iets meer terughoudendheid van de clubs zou daarom gepast zijn."

Stadion Galgenwaard
Betaaldvoetbalclubs dreigen in statement met de opening van stadions Lees ook

MVV heeft aangegeven op 4 februari de supporters gratis toe te laten tot het duel met VVV-Venlo, terwijl PSV het stadion niet opent zolang er een negatief advies van de overheid is. Depla vindt dat de clubs gezamenlijk moeten optrekken. "Denk na wat je over jezelf afroept als club", zegt Depla op de vooravond van het overleg. "Nogmaals: ik snap de frustratie. En, ja, we hopen allemaal dat er vanuit Den Haag snel perspectief komt wat betreft het spelen met publiek."

"Anderzijds is er ook nog zoiets als collectieve verantwoordelijkheid", vervolgt Depla. "Roepen dat je hoe dan ook je stadion opengooit, met alle gevolgen voor de openbare orde van dien, brengt het imago van de sector alleen maar schade toe. Tel ook je zegeningen als profvoetbal, zou ik zeggen, anders krijg je de boemerang misschien wel dubbel zo hard terug."

Lees meer:
0 reacties