Booy over herseninfarct: "Als dit je overkomt, telt elke seconde."

Foeke Booy
Foeke Booy Foto: © Pro Shots

De paniek is enorm wanneer Foeke Booy in één klap door en blind wordt. Het blijkt een herseninfarct. Een onzekere periode vol emotie en angst. De huidige technisch directeur van Cambuur beseft maar al te goed dat hij veel geluk heeft gehad, dat laat hij weten aan De Stentor.

'Volgens mij gaat er iets niet goed.' Dat waren de zeven woorden waarmee Foeke Booy op 4 juli 2021 zijn vrouw Wendy liet weten dat hij zich niet lekker voelt. Meer kan hij niet zeggen want een tel later gaat het licht uit. In één klap is hij zowel doof als blind. Het is een herseninfarct, ontstaan vanuit een hartritmestoornis. "Maar van dat moment heb ik niks gemerkt. Het ging pats, in een split second.”

Zijn vrouw Wendy belt 112 en binnen twee minuten is de ambulance er. Binnen 20 minuten ligt Booy in het ziekenhuis en dit snelle handelen is zijn redding geweest. "Daardoor kon snel de juiste medicatie worden toegepast. Ik moet er niet aan denken wat er zou zijn gebeurd als Wendy niet snel en adequaat had gehandeld. Of als dit in mijn slaap was overkomen. Of als ik alleen thuis was. Als dit je overkomt, telt elke seconde."

Een paar uur later hoort Booy wat hem is overkomen. "Niet dat ik bang was, maar je wordt wel emotioneel. En je denkt: wat nu? Ik kon ondertussen wel weer horen, zien en lopen. Zoals de neurologische en cardiologische onderzoeken ook goed waren. Maar niemand kon me de garantie geven dat ik volledig zou herstellen.” Bij zes op tien loopt het niet goed af na een herseninfarct.

Booy ging vrij snel van klinisch naar poli, maar was al het vertrouwen in zijn lichaam verloren. Na een maand of twee kwam dit weer terug. "Dan krabbel je samen met je vrouw weer langzaam op. Je hebt samen ook die tijd nodig om het te verwerken. Om weer naar de toekomst te kunnen kijken. Bovendien was er hoop op volledig herstel. Dat gaf vertrouwen.”

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
28/04
RKC Waalwijk
14:30
FC Utrecht
zo
5/05
FC Utrecht
14:30
Vitesse
zo
12/05
FC Utrecht
14:30
Sparta Rotterdam
zo
19/05
AZ
14:30
FC Utrecht
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
4 AZ 30 24 55
5 Ajax 30 7 48
6 NEC 30 15 47
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
Bekijk de hele stand