Bart Vriends: "Is het de devaluatie van ploegen als FC Utrecht?"

Bart Vriends
Bart Vriends Foto: © Orange Pictures

PSV, AZ, Feyenoord en FC Twente hebben al een flink gat geslagen met de andere ploegen in de Eredivisie. Sparta Rotterdam staat op een keurige zevende plek, maar voelt zich niet echt subtopper. Het verschil met nummer vier FC Twente is immers al tien punten. Ook nummer vijf Go Ahead Eagles heeft al een gat van acht punten.

Een subtop lijkt volgens Sparta-verdediger Bart Vriends niet te bestaan. "We hadden het er in het hotel al over, ja", zegt Vriends in het Algemeen Dagblad. "Het is een enorm gat tussen een paar teams die de rest met speels gemak met de rug tegen de muur zet. Die ploegen gaan ook wel een keer verliezen, maar het verschil is best wel groot. Daarna komt er een hele reeks ploegen die voorheen best wel verdeeld waren in een soort van categorieën, maar die nu gewoon in één grote categorie vallen, zo'n beetje van plek 5 tot 18."

Vriends heeft er ook geen verklaring voor. "Is het de devaluatie van ploegen als Heerenveen, Utrecht en Vitesse? Of is het de groei van clubs als Sparta en Go Ahead?", vraagt hij zich af. "Een beetje van beide, denk ik. Begrotingstechnisch zal er nog steeds een duidelijke rangorde zijn, maar je ziet in dit duel twee ploegen die op dit moment tot meer in staat zijn dan de ploegen die in het verleden op deze plekken stonden. Er tekent zich een soort krachtenveld af dat we niet eerder hebben gezien."

Voor Sparta wachten nu duels met RKC Waalwijk, Almere City FC en FC Volendam en dus lonkt wel een definitieve plek in de subtop. "Deze situatie biedt kansen, maar ook risico's", denkt Vriends. "Maar ik denk vooral in kansen om een beetje bovenin aan te sluiten. Dat hebben we afgelopen jaar laten zien en Go Ahead in zekere zin ook. We schurken een beetje aan richting wat we vorig jaar hebben gedaan, maar dat was wel een uitschieter. Het maakt de competitie wel boeiend."

Lees meer:
0 reacties