"Al die jaren was FC Utrecht een vulkaan die op uitbarsten stond"

Jordy Zuidam
Jordy Zuidam Foto: © Pro Shots

Jordy Zuidam kreeg afgelopen zomer bij FC Utrecht wederom de verantwoordelijkheid voor een goede selectie te zorgen. Dat leek niet bepaald te lukken. Veel veranderde Ron Jans nog niet, al ziet hij wel dat er dingen anders moeten bij de Domstedelingen.

"Grote veranderingen voert hij niet door. Dat geeft onrust. Wél maakt Jans zich achter de schermen hard voor een andere versterking. Hij wil een mental coach toevoegen aan zijn staf", weet Stef de Bont in Voetbal International.

Veel journalisten hebben daar vraagtekens bij. "Het is koren op de molen voor de criticasters. Hoe kan het zijn dat een professionele organisatie als Utrecht geen mental coach op de club heeft? Mark van der Maarel legt uit dat deze er jarenlang wél is geweest en dat het nu extern wordt gefaciliteerd. Elke speler krijgt hulp op maat. Dat blijkt aan dovenmansoren gericht."

Veel woede richt zich op Jordy Zuidam. "De nuance is al een tijdje verdwenen. Al die jaren was FC Utrecht een smeulende vulkaan en die staat nu op uitbarsten. Een stammenstrijd waarbij de pijlen al langer gericht zijn op Zuidam. Bij elke mindere fase komt dat even aan de oppervlakte, maar nu de resultaten écht tegenvallen, lijkt er voedingsbodem voor de kritiek."

Verantwoordelijk is hij wél voor wat er op het veld staat. "Hij heeft de huidige selectie samengesteld en met terugwerkende kracht is de aanstelling van Silberbauer en de keuze om de Deen na vorig seizoen te laten zitten, een verkeerde. En inderdaad: wie in deze groep gaat zich ontfermen over de erfenis van Douvikas, Dost en Van de Streek?"

Zoveel kan Zuidam niet uitgeven. "Zuidam is technisch eindverantwoordelijk. Tegelijkertijd is het te kort door de bocht om de td neer te zetten als iemand die er een pleuriszooi van heeft gemaakt. Er bestaat een beeld dat FC Utrecht door de diepe zakken van Van Seumeren kan doen en laten wat het wil. Maar waar FC Twente en AZ zonder blikken of blozen drie tot vier miljoen euro kunnen neerleggen voor een speler, betaalt FC Utrecht maximaal rond het miljoen."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
14/04
FC Utrecht
14:30
Go Ahead Eagles
zo
28/04
RKC Waalwijk
14:30
FC Utrecht
zo
5/05
FC Utrecht
14:30
Vitesse
zo
12/05
FC Utrecht
14:30
Sparta Rotterdam
zo
19/05
AZ
14:30
FC Utrecht
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
5 NEC 29 15 46
6 Ajax 29 6 45
7 Go Ahead Eagles 29 6 42
8 FC Utrecht 29 1 42
9 Sparta Rotterdam 29 1 37
10 Fortuna Sittard 29 -17 35
11 SC Heerenveen 29 -8 33
Bekijk de hele stand